Het Dorp Oene

1854

Peter Visser (1818-1879)

Hier weer een mooie Peter Visser-schilderij van het Dorp Oene uit 1854, als zwart-wit foto gefotografeerd.

Hij was landschapsschilder en vereeuwigde talrijke boerderijen en dorpsgezichten op de Oost-Veluwe, in de Achterhoek en in Salland. Zijn stijl was bijzonder, in vreemde kleuren blauw en bruin en met een merkwaardig perspectief. Hij tekende alsof hij door een groothoeklens keek. Links en rechts van zijn tekeningen staat meer dan er eigenlijk op zou kunnen en geen enkele lijn is recht. Wel tekende Visser heel getrouw en gedetailleerd, wat zijn tekeningen vooral van historische waarde maakt. Veel van zijn bekende werken dateren uit 1854, een tijd waarin de fotografie nog in de kinderschoenen stond.

'Verwer' Visser, zo wordt vermoedt, trok halverwege de negentiende eeuw, toen hij in Oene woonde, door de regio om zijn diensten aan te bieden aan bewoners van boerderijen. Tegen betaling maakte hij dan pentekeningen van die boerderijen, die hij vervolgens in lichte tinten inkleurde en ter plaatse achterliet.

Visser werd in 1818 in Doetinchem geboren en vestigde zich via Elburg in 1855 als verver te Oene bij Epe. Lang bleef hij daar niet. Rond 1860 vertrok hij naar Arnhem. Daar loopt zijn spoor dood, tot hij in 11 februari 1879 door de duisternis misleid in de Rijn viel en verdronk. Aan de Verlengde-Rijnkade werd zijn lijk opgevist. Hij liet een weduwe met 4 kinderen achter.

Visser ondertekend met: P: Visser. feceite 1854.

feceite of fecit is het Latijn voor ‘heeft het gemaakt’.

Bron: Bulletin Ampt-Epe - Nummer 201 - www.ampt-epe.nl

Foto: Streekarchief Epe-Hattem-Heerde.

 

Dit item is op zaterdag 24 februari 2018 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw