Honderd jaar Eper Gemeente Woning 1912 – 2012

Het gebouw is een geschenk van dominee Jan Andries Prins aan de Eper gemeenschap en werd 21 oktober 1912 officieel geopend. Dominee Prins werd geboren in Rotterdam en leefde van 28 februari 1850 tot 22 september 1932. Volgens Ds. Prins zou de gemeentewoning moeten worden: 'de Woning, waar allen, jongeren en oudere, mannen en vrouwen zich thuis zouden voelen. - De Eper Gemeente Woning werd voor 1,6 miljoen euro verbouwd tot een Kulturhus. De opening heeft plaatsgevonden op 19 september 2009. De activiteiten zoals lezingen, concerten, toneelvoorstellingen, exposities, filmvoorstellingen, voordrachten en cursussen etc. in het huidige Kulturhus EGW komen redelijk overeen met de sociale en culturele doelstellingen die dominee Prins voor ogen had.

De Eper fotograaf Jan Paasman heeft in een foto-expositie gestreefd om zo dicht mogelijk met zijn foto’s bij 1912 te blijven. Het geeft een prachtig inzicht hoe een Veluws boerendorp als Epe met nog geen tien duizend inwoners in 1912, leefden en woonden. Een vijftigtal foto’s zijn allemaal digitaal bewerkt, waarbij vele problemen overwonnen moesten worden, zoals barsten in een glasplaat, oneffenheden, stofjes, of in een foto was het ‘weer’ gaan zitten. Ook klopte vaak het contrast niet. De foto’s zijn voor veertig procent afkomstig uit een collectie glasplaten van de voormalig Eper drukkerij Hooiberg. De rest van de foto’s komen bij particuliere verzamelaars vandaan.

Om deze historische foto’s blijvend zichtbaar te laten zijn, kunt u ze nu met bijpassende tekst vinden op deze historische website. Ze staan onder de titel “Eper Gemeentwoning” in de rubriek “Diversen” aan de linkerzijde van deze pagina. Op de eerste foto zien we de aankomst van de trein op het station Epe, daarna volgen beelden van de Stationsstraat en het centrum van het dorp, zoals een wandelaar die omstreeks 1912 gezien zou kunnen hebben. Verder worden Wissel, Tongeren, Norel en Zuuk aangedaan, om uiteindelijk weer in het dorp te eindigen. Jan Paasman is er in geslaagd om zoveel mogelijk facetten van het dorpsleven te laten zien, waaronder straatbeelden, winkels, fabrieken, boerderijen, villa’s, verenigingen en personen. Er hebben de afgelopen maand oktober 2012 in totaal 50 grote foto’s aan de wanden van het Kulturhus EGW gehangen met een afmeting van plusminus 60 x 84 cm.

Dit alles met dank aan J.A.F. (Jan) Paasman.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw