Eper Boys voorloper van s.v. Epe

1931

Na het uitkomen van het jubileumboek "70 jaar s.v. Epe" dook er onlangs weer een oude foto op van een voormalige voetbalclub uit Epe, namelijk de Eper Boys.

Onderstaande passages uit het jubileumboek “70 jaar s.v. Epe”, opgericht op 1 aug. 1939.

De club wordt opgericht in 1926, en krijgt een terrein aan de Spoorlaan, dat beschikbaar is gesteld door Daan Steenbergen, eigenaar en bewoner van ‘De Veldhoeve’. De kleedruimte voor de gasten van Eper Boys bevindt zicht bij ‘Café Rust Wat’. In de Adreslijst 1933 – 1934 van de Geldersche Voetbalbond lezen we het volgende: ‘Kleeding, blauwe trui met witte kraag en manchetten, broek zwart, kousen zwart met blauw-witte rand.’ In diezelfde adreslijst zien we overigens dat v.v. Emst dan nog in een groen-wit shirt met zwarte broek speelt. De kleur van de kousen is ‘gewoon’.

Terug naar het voetbalveld aan de Spoorlaan waar met eenvoudige middelen een kleedhokje van 3 bij 5 meter in elkaar wordt getimmerd. Het gaat om niet meer dan 3 houten schotten, waarbij de voorzijde voorzien is van grof gaas. Het geheel is afgedekt met golfplaten. Eraan vastgekoppeld bevindt zich een kalkhokje annex ‘plee’.

In 1926-1927 start het 1e elftal van Eper Boys in de 3e klasse. Het eindigt meteen als 2e en promoveert daarmee naar de 2e Klasse. De kampioen Robur et Velocitas uit Apeldoorn mag niet promoveren, omdat het al een team in de 2e klasse heeft.

In 1931 krijgt het terrein aan de Spoorlaan een grondige opknapbeurt. Op 17 mei 1931 opent burgemeester Van Walsum (burgemeester van Epe 1926 t/m 1938) het sportcomplex opnieuw. Eper Boys 2 wordt dit seizoen kampioen en wel op zondag 15 maart 1931. De ledenlijst van de club kan op 1 velletje. Lid van Eper Boys zijn in het seizoen 1933-’34 (volgens opgave aan de Geldersche Voetbalbond): Egbert Bats, Gerrit Berkhoff (Oene), Lambert Bosch jr, Jan Das, Theo Haverkamp (Zuuk), J.L. Heering, J.B. Hulsink, Derk Jan Keizer (Oene), G.J. Kers, J. Kleiboer, Anton van Meekeren, Gerard van Meekeren, Wim Ooms, Aart Poll-Jonker. W. Poll-Jonker, Arend Post, Henk Prins, Jo Roesscher, Aart Schrijver (Zuuk), Aart Schurink, J. Tenkink, G.J. Tenkink, H. Veenbergen (Tongeren), Jo Veenbergen (Tongeren), Jan Veenbergen, G. van de Vlekkert (Oene), Bernard van de Vlekkert, Tiem Westerveld, J. Witteveen en A. Zwarthof. De club zit met 30 leden net boven het min. aantal leden van 20. Later zijn er de volgende leden bijgeschreven: H. Pannekoek, Jan van Ark, Reinaart Post, Arend-Jan van Norel en Hamer. Uit hetzelfde formulier aan de GVB valt op te maken dat Henk Prins voorzitter van de club is. Egbert Bats is secretaris en Jo Veenbergen penningmeester. Commissarissen zijn Aart Schurink en Piet Otterspeer.

Het seizoen er na (1933-1934) eindigt Eper Boys wél bovenaan de ranglijst van de 1e klasse GVB en promoveert het naar de 4e klasse KNVB. Het Eper archief bevat een poster uit 1934 met de aankondiging van de ‘Tweede Eper Licht Voetbalmatch” op 11 mei: Eper Boys 1-Kamp v. Oldebroek 1. (Entree 20 cent en voor kinderen 10 cent). Electrische verlichting.’ Op de scheidsrechterlijst van de vereniging Apeldoorn komt maar één scheidsrechter uit Epe voor, namelijk Gait Ekkel die aan de Vlijtweg woont.

Het terrein van de Eper Boys wordt begin jaren ’30 gekeurd door consul Hendrik de Graaf jr. die aan de Hoofdstraat woont. Legendarisch in die periode is Wicher van Lohuizen, de terreinknecht die met de woorden ‘achtu de doad of van ut tein af’ de orde op en rond de velden bewaakt. Meestal gebruikt hij hierbij een groot soort "toeter" om zijn woorden kracht bij te zetten. Deze "toeter" bevindt zich in het clubhuis in de vitrinekast met "oude" s.v. Epe-relikwieën. Van Lohuizen kan de ‘r’ niet uitspreken, maar iedereen weet wat hij bedoeld. Er worden in die periode ook veel oefenwedstrijden gespeeld, met name tegen de hier ‘kampeerende Amsterdammers’. In het seizoen 1939-’40 stelt de KNVB ‘in verband met den internationalen toestand’ een noodcompetitie in, meldt het Nieuws- en Advertentieblad. Hierin spelen: KHC-2, PEC-2 en 3, Sportclub Zwolle 1, Vaasser Boys-1, Wijhe-1, ZAC-2 en Zwolsche Boys-2. De noodcompetitie wordt in oktober opgeheven wegens gebrek aan clubs. Ook Eper Boys heeft [voor mobilisatie] ‘verscheidene spelers onder de wapenen’. De Eper Boys gaan uiteindelijk ter ziele. In 1940 wordt de club door gebrek aan financiële middelen opgeheven.

Op onderstaande foto uit 1931 staat het 1e elftal van Eper Boys, van links naar rechts:

Gerrit Prins (slager), Steven Tenkink, Gait Dicou, Jan Hennephof, Piet Otterspeer, Aart Jonker, Wim Bartelds,
K. Schenk, Gerard van Meekeren, Jan Das, J. Westerink en Jan Das.

Dit item is op zaterdag 26 december 2009 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw