Johannes Hamer enige klompenmaker in Veessen.

1960

Van oorsprong komt Johannes Hamer uit Oene, waar hij op 29 november 1894 wordt geboren. Ook zijn vrouw Hendrika Wilhelmina (Willempje) Tessemaker komt uit Oene en ziet daar op 21 juli 1893 het levenslicht. Er worden in het gezin Hamer drie kinderen geboren, te weten dochter Willempje, en de broers Berend en Willem.

Dat Johannes Hamer klompenmaker van beroep is, is niet zo verwonderlijk want in die tijd (we spreken van zo rond 1900 tot ver in de jaren zestig) woonden er in Oene wel zo’n zeventig klompenmakers. Het beste hout voor een klomp is de peppel, of te wel de populier. Als enige klompenmaker in Veessen had hij het monopolie, en kon zo een goede boterham verdienen. De familie Hamer woonde aan de Kerkstraat 16 en verkochten hun klompen vanuit het huis. Van een echte winkel was geen sprake, tegen het huis aan stond een werkplaats waar de klompen werden gefabriceerd en verkocht. Het waren gele en witte klompen. Op de gele klompen zaten een aantal motieven, het waren de klassieke modellen die je nog overal ziet, de witte klompen lagen veelal op zolder omdat ze minder verkocht werden.

Johannes Hamer verkocht zijn klompen ook aan de overkant van de IJssel. Een paar keer per week werd er op de fiets met de veerpont de IJssel overgestoken om in Wijhe en Olst klompen te verkopen. In Epe werd vanaf 1918 jaarlijks een klompenmarkt gehouden, deze werd georganiseerd door de klompenmakersvereniging uit Oene. Ook Johannes Hamer bezocht ieder jaar deze klompenmarkt, en bracht ook daar zijn klompen aan de man. Tot aan zijn pensioen in 1959 heeft Johannes Hamer klompen gemaakt, daarna verkocht hij zijn machines aan zijn zwager Chris Tessemaker in Oene.

De grootste hobby van Johannes Hamer was vissen. Veelal werd er gevist op paling, dit gebeurde veelal s’ nachts in de Hank en IJssel achter de molen (de Mölle van Bats, een achtkantige korenmolen uit 1779 aan de IJsseldijk 26) in Veessen. Alle paling komt uit de Sargassozee (het dichtstbijzijnde eiland is Bermuda) een kraamkamer zo diep, dat nog geen mens het paaien van paling heeft waargenomen. Als glasaaltjes steken ze op de golfstroom de oceaan over, en eindigen zo’n 6000 kilometer verderop in de Nederlandse wateren. De paling die ook zelf werd gerookt, werd voor eigen consumptie opgegeten. Voor het roken werd een rookton gebruikt en mooie eikenhouten spaanders, voor een authentieke smaak.

Op de onderste foto ziet u Johannes Hamer en zijn vrouw Hendrika Wilhelmina (Willempje) Tessemaker-Hamer, tante Willi Hamer, Ria Hamer en Wilma Bijsterbosch-Wonink.

Johannes Hamer overleed 4 decemer 1973 in Veessen en is 79 jaar geworden.

Dit item is op zondag 10 oktober 2010 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw