Jan van Riemsdijk op „De Tippe” Heerde

1919

Johannes Gerhardus van Riemsdijk (Rotterdam, 23 april 1879) was zoon van een tabaksmakelaar. Hij verhuisde in 1889 naar de Veluwe. Na een studie aan de Rijks Landbouwschool in Wageningen werd hij zuivelfabrikant en landbouwer in Heerde.

Hoewel hij geen dialectspreker was, bekwaamde hij zich in een soort kunst-dialect van de Veluwe. Hij was een van de eersten in Nederland die zich met streektaalzang populair maakte. Van Riemsdijk zong zijn Veluwse spotliedjes al vanaf 1914. Van Riemsdijk werd veelal door Henk Stuurop begeleid.

Jan van Riemsdijk trad op voor koningin Wilhelmina en Prins Hendrik. Hij reisde ook naar Amerika en het toenmalige Nederlands Indië om er op te treden. Na de Tweede Wereldoorlog trad hij o.a. op in de Bonte Dinsdagavondtrein. Daarmee zette hij de "Boertjes van Buuten"-trend in.

Opvallend was dat hij bij zijn optredens getooid was in Veluwse traditionele kleding en dat hij sprak in het dialect van Heerde. Van Riemsdijk is ook de schrijver van het Gelders volkslied en het Heerder volkslied. In 1949 schreef hij op dat laatste lied een nieuwe tekst naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van de plaatselijke brandweer.

Op 75-jarige leeftijd overleed op 18 oktober 1954 de Veluwse dichter-zanger Jan van Riemsdijk. Op zijn woning "de Tippe" aan de Elburgerweg te Heerde.

De versjes en liedjes van Van Riemsdijk verschenen in diverse verzamelbundels. Zijn bekendste nummers waren: Koninginnefeest, de brandweer, De olde scheeper, Op de vietse, De klokke van de toren en Henneman Hunties. De olde scheeper begint zo: ’Heel mien leven ben ’k bie de schoapen, daaglijks trek ik noar het plaggenveld. Met mien schuppien en een olde toeter, zo verdiende vader ook zien geld. Zie loop altied mooi an eene koppel, umdat de veurgangers geregeld belt.’

U ziet hier op beide prentbriefkaarten Jan van Riemsdijk met in de deuropening zijn eerste vrouw Anna Altona met wie hij in 1901 trouwde.

Uitgave beide prentbriefkaarten: P. van der Most - Heerde

Het Heerder Volkslied

Heerde is het mooiste plekkien In ons boeren vaderland Ginds de Iesel met zien weerden Daor weer bosch en heuvelrand ’t Is een lus, die bonte kleuren Noord of Zuud, ja Oost of Wes ’t Is een prachtig Veluwsch landschap Deur zien bomen, veld en grês (2x)

Hier woon ie ech bie de boeren Met heur varkens en heur koe Hier ku’j heerlijk buten woonen Zonder al dat stadsche gedoe Heerde blief maar fijn bie 't olde Pas op dat z’oe niet verleid In dat mooie Heerder landschap Past geen stadsche deftigheid (2x)

’t Heerder volk daor ku’j op bouwen ’t Is een volk vol warkzaamheid Want de goed bewarkte akker Word op tied ’e zeijd en ‘e meijd As kind hê’k hier ‘e loopen Wat er ook gebeuren zal ’k Blieve trouw an disse woorden Heerde, Heerde bôvenal (2x).

Bron: Heerder Historische Vereniging - www.heerderhistorischevereniging.nl - www.streektaalzang.nl en www.volkscultuur.nl

Scan20018-70f9de10.jpgScan20018-70f9de10.jpg
Dit item is op dinsdag 11 oktober 2011 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw