Veevoederhandel De Schoof aan de Willem Tellstraat

1948

Op 4 december jl. stond er op de website van epenaren.nl een prachtige sfeerfoto van medewerkers van De Schoof, een voormalige veevoederhandel aan de Willem Tellstraat in Epe.

Van Herman Veldhuis jr. kwam nog aanvullende informatie: ‘de mannen staan voor een Dodge vrachtauto gekocht bij garage L. Rempt. Deze Dodge is rond 1943 geproduceerd in de Chrysler fabrieken in Detroit. Na de oorlog werden deze wagens via de dump in Deelen verkocht aan bedrijven die dringend vervoer nodig hadden. Via een vergunningstelsel kon men dan in aanmerking komen voor een auto. Het vooroorlogse wagenpark was voor meer dan 90 % verdwenen of vernield. Er was toen een groot tekort aan vrachtwagens.

De achterste vrachtwagen, is een Ford T5 gebouwd in 1948 - 1950 en waarschijnlijk nieuw gekocht bij de Fordgarage. De wagens werden ingezet om roggemeel, veevoer, kunstmest, antraciet en turf naar de klanten te brengen. Veldhuis senior maakte eens een hachelijk avontuur mee: de Ford had bij de garage nieuwe banden gekregen en hij was op weg naar een klant. Op de Hoofdstraat, in de bocht bij Stern, werd hij tot zijn schrik door een van zijn eigen wielen ingehaald. Met een flinke krachtsinspanning kon Veldhuis de vrachtwagen tot stilstand brengen, maar het wiel rolde door en belandde -met veel schade- in de etalage van een van de winkels’.

Op een van de wanden heb ik vroeger wel eens UTD-mengvoeders zien staan. Een in 1963 ontstaan bedrijf dat een samenvoeging was van twee bedrijven, Ulbe Twijnstra en Delfia. Deze laatste verwerkte de restproducten van Calvé-Delft tot mengvoeders.

Uit een krantenartikel van 1988, staat te lezen dat ook dokter Rubens een tijdlang onderdak heeft gekregen in De Schoof. Men sprak toen oneerbiedig over de 'Puist van Epe'. Het was het hoofd van de afdeling bouw- en woningtoezicht van de gemeente Epe dhr. J.H. ten Damme, die voor een woonfunctie pleitte op deze locatie; de latere Willem Tellstede. De gebakken steen die er in die tijd gevonden is met allegorische voorstellingen, wordt toegeschreven aan het feit dat op het terrein van De Schoof een klooster zou hebben gestaan. Eigenlijk is het ontzettend jammer dat dit karakteristieke pand is afgebroken. Van enig historisch besef was toen binnen het gemeentelijk apparaat kennelijk geen sprake.

Uit informatie van mijn buurman Gerrit Jonker van de Lohuizerweg 27 in Epe, staan onderstaande personen op de foto.

Vlnr: Gait Jan Dijkgraaf van de (Oude) Wisselseweg, Tiemen van Schoonhoven van de Officiersweg, zijn broer Gait van Schoonhoven van de Verlengde Bloemstraat (Hoge Weerd), Herman Veldhuis sr. ook van de Verlengde Bloemstraat en Joop Eilers.

Het is nog niet helemaal zeker wie er helemaal rechts op de foto staat, volgens Gerrit Jonker is dit absoluut Joop Eilers die vroeger op de Wachtelenberg heeft gewoond. Andere bronnen beweren dat dit Gerard Tiemens is. Volgens Gerrit heeft Gerard Tiemens inderdaad bij de Schoof gewerkt, maar staat hij niet op de foto. .

Bron: www.epenaren.nl / Jan Paasman.

Dit item is op zondag 26 december 2010 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw