De RK St. Bernardusschool - Epe.

1980

(). Op deze 1e foto zo rond 1980 ziet u de Katholieke St. Bernardusschool die geopend werd op 29 oktober 1931. De school werd vernoemd naar pastoor Bernardus (Henricus) Som. Een zeer geliefde pastoor die van 5 maart 1920 tot zijn overlijden op 7 februari 1963 pastoor was in Epe. Op 3 maart 1963 werd pastoor Som opgevolgd door pastoor H.J.W. Thielen. Voor die tijd genoten de Katholieke kinderen het lageronderwijs bij een openbare of Christelijke school in Epe of omgeving. Op initiatief van pastoor Bianchi was een terrein aangekocht voor een eventueel te bouwen Katholieke school, gelegen aan de Willem Tellstraat te Epe. Pastoor Bianchi is Epe’s eerste pastoor geweest, en wel van 1903 tot 1920.

Zijn opvolger werd pastoor B.H. Som en deze kwam in februari 1931 met de plannen een Katholieke school te stichten, de grond was immers al aanwezig. In de raadsvergadering van 30 april 1931 werd medewerking toegezegd tot het realiseren van een Katholiekschool. Pastoor Som was zeer enthousiast en verzocht de heren J. Nitert en J. Remkes om handtekeningen te verzamelen van ouders die hun kinderen naar een Katholieke school zouden willen sturen. Beide heren gingen voortvarend te werk en binnen enkele dagen deelden zij de pastoor mede, dat 45 kinderen opgegeven waren. Architect Bontekoe van de gemeente werd in de arm genomen om een twee-klassige school te tekenen, die op 29 juni 1931 werd aanbesteed. Aannemer L. Stindt uit Epe heeft de school gebouwd. Het was 29 oktober 1931 toen pastoor Som de school inwijdde. Op maandag 2 november 1931 begon de school met de heer J.G. Groensmit als hoofd en mej. C. Naber als tweede leerkracht. De school startte met 45 leerlingen.

De school werd tijdens de tweede wereldoorlog gevorderd door de Duitse Weermacht. Er werd toen tijdelijk les gegeven in een lokaal van de Ambachtsschool, ook werd er in de garage van de Gelderse Autoservice aan de Hoofdstraat les gegeven, en later in de zaal van de pastorie. In augustus 1944 werd de school vrij gegeven, maar na enkele weken weer door de Duitsers opnieuw gevorderd. Daar ook de Ambachtsschool en de zaal van de pastorie gevorderd waren, werden de lessen voorlopig gestaakt. Op 17 april 1945 verlieten de Duitsers de pastorie en de school, zij lieten een geweldige ravage achter.

In 1951 ging de school van twee naar vier lokalen door op de bestaande klassen een verdieping bij op te bouwen. De bouwplannen hiervoor werden gesmeed door gemeente-architect K. Meijer. De aannemers Pol en Logtenberg uit Vaassen hebben de verbouwing uitgevoerd. Aan het 25-jarig bestaan in 1956 werd de nodige aandacht besteed. De school worstelde in die tijd alweer met lokalennood. Oorzaak daarvan was de grote leerlingenaanwas uit ’t Harde, waar veel Katholieke militairen waren komen te wonen. Deze kinderen werden 's morgens per militair vervoer naar Epe gebracht en werden 's avonds weer opgehaald. Pas in 1961 werd de school grondig uitgebreid met twee lokalen en een overblijflokaal, keukentje en kantoortje. Ook hiervoor werden de bouwplannen verzorgd door gemeente-architect K. Meijer en gerealiseerd door aannemer D. Roelofs uit Oene.

Meester H.G. Beek nam na dertig jaar, op 1 augustus 1974 afscheid als hoofd van de school en werd opgevolgd door de heer L.G. (Loek) Sinselmeijer. Het onderwijs werd onder zijn leiding gemoderniseerd, en er werd een kleuterschool gesticht met de naam “’t Mierennest”, tevens werd er een succesvol schoolkoor opgericht. De kleuter- en de lagere school zijn dan in 1974 geïntegreerd tot één basisschool. De viering van het 50-jarig bestaan van de Bernardusschool in Epe werd niet in oktober gehouden maar in juli 1981, één en ander verband houdend met buitenactiviteiten die dan uitgevoerd konden worden. Het werd een geweldige happening, die feestweek met daaraan verbonden een reünie waar wel duizend reünisten kwamen opdagen.

Op 31 mei 1981 werd het zestigjarig bestaan van de school gehouden. De klassen werden toen totaal op de kop gezet met een reis kris kras door Europa waarmee de school alvast een voorschot nam op de Europese eenwording. In 1992 werd de school voor de derde maal grondig verbouwd en gemoderniseerd. Architect van het geheel was de heer A. Vreugdenhil en de bouwers waren de firma Kasteel en de Vries. Op woensdag 14 oktober 1992 werd door pastoor Th. Sloot de Bernardusschool officieel heropend. Op zaterdag 17 juni 2006 was er een massale deelname aan een grote reünie i.v.m. het 75 jarig bestaan. De St. Bernardusschool werd vanaf april 2009 weer verbouwd en na deze grote verbouwing door het bouwbedrijf van Norel uit Epe, werd op 14 oktober 2009 de school in een feestelijke sfeer heropend. De lokalen zijn gemoderniseerd, en de kinderen kunnen gebruik maken van de modernste leermiddelen. Tevens is de overblijfruimte cq gemeenschappelijke ruimte voor voorstellingen en informatieavonden enorm verbeterd. Momenteel is de directeur van de school mevrouw Ine van Kouwen. Het schooljaar 2009 – 2010 werd er gestart met 166 leerlingen.

De RK St. Bernardusschool te Epe is gevestigd aan de Willem Tellstraat 70 in Epe, tel. 0578-613068

Bovenstaande is een bewerking uit het historisch privé-archief van J. (Jan) Gerard.

Scan20064-a6bfc25d.jpgScan20064-a6bfc25d.jpg
Dit item is op zondag 17 januari 2010 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw