Het was de familie J. Blom die in oktober 1911 het pand liet ontwerpen door de architect A.G. Molenbroek. De familie Blom betrok het pand op zaterdag 11 mei 1912. Later werd de zaak over genomen door bakker Boerkamp. De familie Elferink vestigde zich hier in september 1958.
De winkel werd drastisch gemoderniseerd en heropend op donderdag 11 april 1991. Na een verbouwing van 3 dagen kwam er ook een nieuwe winkelpui in. De heropening vond plaats eveneens plaats op een donderdag en wel op 11 juli 1996.
De vader van Peter Elferink, de huidige bakker, begon in 1958 voor zichzelf nadat hij het vak eerst als meesterknecht in Schalkhaar had beoefend. In 2008 stond de naam Elferink dus precies vijftig jaar op de gevel. De vijftigste verjaardag werd toen gevierd met een tassen actie, met de verkoop van diverse (brood)specialiteiten tegen een aantrekkelijke prijs. Peter Elferink nam de zaak in 1995 over van zijn vader. Hij is trots op het feit dat zijn bakkerij nog eigen specialiteiten kent. Hij maakt zo’n beetje het hele assortiment helemaal zelf. Hij is daarmee de enige bakker in Epe, die zelf nog bakt.
Dat vraagt veel inzet én een goede weerstand, want af en toe lekker uitslapen zit er niet in en ziek worden kan al helemaal niet. Elferink legt uit: “Zes dagen per week loopt de wekker om 3 uur s’ ochtends af. Het brood bakproces neemt van begin tot eind ongeveer drie en half uur in beslag. En ik wil het brood toch om 8 uur op de plank hebben liggen. Gevulde broden, speculaas en diverse koeken zijn ook steeds terugkerende producten, en die vergen ook de nodige bereidingstijd."
"Beschuit en gebak is niet rendabel om zelf te maken, daar zit teveel werk aan, want ik draai tenslotte alleen.” Omdat Elferink het bakkerij gedeelte alleen draait heeft hij de ovens en andere apparatuur daarop aangepast. Zijn vrouw Jolien werkt ook in de zaak, maar hun drie dochters leren voor een ander vak. “Het beroep van bakker is niet meer in trek", aldus Elferink. “Een vervanger vinden bij ziekte is erg moeilijk. We gaan dus echt niet op wintersport, want risico’s probeer ik te vermijden!”. Hoewel Elferink door de jaren heen een vaste klantenkring heeft opgebouwd, is het voor de kleine zelfstandige bakker steeds moeilijker om op te boksen tegen grote broodfabrieken. Maar door hun grote vakmanschap kunnen ze zich verheugen op genoeg klandizie.
Als kind liep ik van mijn huis aan de Lohuizerweg 29 door het paadje langs bakker Elferink naar de Dorpsschool van meester Harm Hebels en juffrouw C. Duyvetter. De geur van lekker vers gebakken brood zal ik nooit meer vergeten. De tweede foto geeft de huidige situatie weer.
Bronnen:
Boek „Epe In Prenten en Verhalen” – van auteur J. (Jan) Gerard uit 2002.
Website de Weekkrant.nl van 14 oktober 2008.
Foto 2: Uit het Privé-archief van Bert Hanekamp - 11 april 2014.