Slagerij ‘De Oude Stern’ aan de Brinklaan

1905

De foto die u hier ziet dateert uit ongeveer 1905, en is slagerij ‘De Oude Stern’ welke is opgericht in 1853. Het pand stond aan de Markt - Brinklaan tegenover het oude gemeentehuis. Het was Mozes Gotschalk Stern die uit Deventer kwam, en die het winkelpand aankocht van Gerhard Waaijenberg die links van het pand een smederij had. Rechts naast de slagerij stond de herberg van Johannes Overbosch. De zaak werd in 1905 gerund door de zoon Meier Stern en zijn vrouw Regina Stern-Hirsch. Het gezin Stern kregen drie kinderen: twee dochters, Esther Elisa en Roosje en een zoon Maurits Gotschalk (Mau). Dochter Esther trouwde met Barend Godschalk en vertrokken naar Deventer alwaar zij een slagerij openden aan de Langepoot. Dochter Roosje trouwde met Simon Northeimer en hebben de slagerij samen aan de Brinklaan voortgezet tot eind 1943, toen werd het pand betrokken door H. Diekman, van beroep koopman en antiekhandelaar.

Een zeer zwarte bladzijde in de oorlog was de Jodenvervolging. De familie Stern heeft hiermee in de oorlog zeer trieste ervaringen opgedaan. De zussen van Mau Stern, Roosje en Esther Elisa en hun gezinnen werden door de bezetters opgepakt, en zijn allemaal in het concentratiekamp Auschwitz in Polen om het leven gebracht. Gelukkig kon Mau Stern onderduiken, en heeft hij het er levend afgebracht. Op 6 mei 1926 trouwde Maurits Gotschalk Stern met Jannigje Bijsterbosch. Zij openden op 18 mei 1926 een slagerij aan de Dorp(s)straat B140, tegenover horlogemaker Van Houttum, later Boekhandel Bosch. In de andere helft van het winkelpand aan de Dorp(s)straat B140 opende Maurits G. Stern de ‘Eper Lunchroom’, later omgedoopt in Café Restaurant Stern. Op 18 mei 1928 werd er een horecavergunning ‘Verlof A’ door de gemeente Epe toegekend. ‘Verlof A’ wil zeggen dat men gemachtigd is tot het schenken van alcoholische dranken.

Naast het Café Restaurant Stern zat aan de Hoofdstraat 123, de winkel van J.H. Karssen genaamd ’t Woonhuis. De winkel verkocht meubilair en tapijten. Op de tweede foto zo rond 1927, ziet u de ‘Eper Lunchroom’ en in het rechtergedeelte de Rund- en Varkensslagerij van M.G. Stern. De twee buitenste mensen op de foto zijn links mevrouw Jannigje Stern-Bijsterbosch en rechts de heer Maurits Gotschalk Stern. De personeelsleden in het midden zijn vooralsnog onbekend.

Op onderstaande foto van slagerij ‘De Oude Stern’ staan vlnr:
Mau Stern (met vleeskarretje), moeder Stern, Mozes Ster en dochter Roosje.

Bronnen:
Boek: „Gastvrij Epe” – van J. (Jan) Paasman uit 2009.
Boek: „Epe In Prenten en Verhalen” – van J. (Jan) Gerard uit 2002.

Dit item is op zaterdag 12 februari 2011 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw