Gemeentehuis Epe

1935

Hier ziet u het gemeentehuis zo omstreeks 1935. Reeds in 1851 had de gemeenteraad besloten tot de bouw van een heus gemeentehuis. Op last van de toenmalige burgemeester mr. Edwin Frederik Johannes Weerts (burgemeester van 01-03-1852 tot 14-03-1889) werd de bouw er van in gang gezet, die inclusief de grond vierduizend gulden kostte, wat men erg veel vond. (Voor het gemeentehuis uit 1971 zou men zeven miljoen op tafel leggen). Tot die tijd deed de ambtswoning van dhr. Weerts, Villa ‘Brinkgreve’ dienst als gemeentehuis en archief. Om het gemeentehuis te bouwen wordt in juli 1852 de grond aan de Markt gekocht voor 350 gulden. Het gemeentehuis werd in 1854 gebouwd De ontwerper wordt de architect Bernardus Looman uit Deventer.

Door de groei van de bevolking, wordt in 1909 het gemeentehuis verbouwd. De hoofdingang wordt naar ontwerp van Wietze Noorman verfraaid, en in 1913 wordt er een verdieping opgezet. Middels een brede houten trap kan men dan de raadzaal betreden. Tevens komen er kamers voor de burgemeester en de wethouders. Ook krijgt het pand dan een sfeervol balkon, en wordt er voor de gemeentebode aan de achterzijde een woning gerealiseerd.

In het oude gemeentehuis hebben onder andere een klederdrachtmuseum, een muziekschool en een spelcomputermuseum (Bonami) gezeten. Het pand had de laatste jaren veel van zijn oude luister verloren. Mede door toedoen van dr. ir. E.J. Hoogenberk en de huidige eigenaren Jim en Monika Hoogervorst kreeg het statige pand zijn oude grandeur van vroeger terug. De sleuteloverdracht was op 13 februari 2015 en op 30 juni van datzelfde jaar werd het monumentale pand door burgemeester Hans van der Hoeve officieel geopend, en kreeg het de naam Grand Café Cornelis. Zie de tweede (kleurenfoto) uit 2017.

Uitgave: N.V. Uitg. Mij Rembarndt Utrecht No 71

Gelopen: Ja.

Postzegel: Vliegende Duif 1,5 cent grijs.

Dit item is op maandag 17 juli 2017 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw