De Wilhelminaboom op de markt

1905

Hier ziet u een wintersfeerbeeld van de Wilhelminaboom met hek en kronen, bij het oude gemeentehuis. Het oude gemeentehuis aan de markt werd in 1854 gebouwd op last van de toenmalige burgemeester Mr. Edwin Frederik Johannes Weerts. Tot die tijd deed de ambtswoning van dhr. Weerts, Villa 'Brinkgreve' dienst als gemeentehuis en archief. Tien jaar daarna werd er een eerste verdieping opgebouwd. Reeds in 1851 besloot de gemeenteraad tot de bouw er van, die inclusief de grond vierduizend gulden kostte, wat men erg veel vond. (Voor het nieuwe gemeentehuis uit 1971 zou men zeven miljoen op tafel leggen!) De foto is omstreeks 1905 genomen.

Voor het gemeentehuis ziet u een lindeboom staan. Het is een Wilhelminaboom, een herdenkingsboom die (net als in veel andere plaatsen) geplant werd ter gelegenheid van de kroning van Wilhelmina Helena Pauline Maria, hertogin van Mecklenburg tot koningin van Nederland. Zij leefde van 1880 tot 1962, en werd gekroond op 5 september 1898. In 1890 volgde zij haar vader (koning Willem III) op, onder regentschap van haar moeder koningin Emma. In Amsterdam werd zij op 18 jarige leeftijd officieel als Koningin ingehuldigd. Ze was tussen 1898 en 1948 Koningin van Nederland en werd 82 jaar oud. Prinses Wilhelmina overleed op 28 november 1962.

In eerste instantie werd gedacht dat de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog de Wilhelminaboom voor het gemeentehuis zouden hebben gekapt. Echter de boom is na de oorlog gesneuveld. In het dossier over herdenkingsbomen in het archief van de gemeentesecretarie blijkt dat de boom in 1963 is gekapt. In de zomer van 1963 bleek bij werkzaamheden bij de boom dat de voet van de linde deels was ingerot. Vanwege gevaar voor omvallen is toen besloten de boom in de herfst neer te halen. Eerst was het de bedoeling dat er een nieuwe linde zou worden geplaatst, maar het is een iep geworden die er nu nog staat. Aan de media werd al in de zomer van 1963 doorgegeven dat de boom zou sneuvelen, zodat het publiek er aan kon wennen.

Aan correspondent van de krant dhr. Dick van der Veen werd onderstaande ontboezeming ontlokt, in de vorm van een gedicht.

De Eper Wilhelminaboom
moet in de herfst verdwijnen
Dit plotse B. en W.-bericht
Heeft menig hart doen schrijnen.

’t College nam ’t besluit niet graag,
het deels ons aller spijt:
we raken met de fraaie boom
een stuk Oud Epe kwijt.

De boom was juist een driekwart-eeuw
het centrum der gemeente.
Nu blijkt dat hij is vergaan,
precies als oud gesteente.

Op „scharreloavond” wordt ’t voor
gelieven om te huilen:
waar kon je onder ’t bladerdak
zo fijn, gezellig schuilen?

De oude boom heeft afgedaan,
zijn wortels zijn te ziek.
’t Is jammer. Voortaan mist ons dorp
een brokje romantiek.

DICK VAN DER VEEN

Bron: - Verenigingsblad Historische Vereniging Ampt Epe – Nummer 178 blz. 25 en 180 blz. 16.
Scan20028-9923e0ae.jpgScan20028-9923e0ae.jpg
Dit item is op vrijdag 28 oktober 2011 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw