×

Waarschuwing

Key folder in safepath unaccessible

Landhuis De Kortenkamp

1950

Het Landhuis "De Kortenkamp" staat op de hoek Heerderweg - Kortenkampweg. Getuige de foto is het een zeer idyllisch en fraai landhuis. De Heerderweg was vroeger een smal grindweggetje en er stonden weinig of geen huizen; alles was bos en hei. Pas in 1931 werd de weg in verband met het toenemende verkeer van een asfalt laag voorzien. De gronden strekten zich uit aan weerszijden van de tegenwoordig geheten Heerderweg, ten noorden tot voorbij huize Norel en ten zuiden tot aan de Vemderweg.

Veel waarde had de grond toen nog niet. Rozenhof (later hotel), toen geheten “Brinkgreve” liet de heer Mr. E.F.J. Weerts in 1852 bouwen, hij is burgemeester van Epe geweest van 1852 tot 1889. Het landgoed “Brinkgreve” is in 1941 opgedeeld in drie stukken. Namelijk in “de Brinkgreve” in “de Overtuin” en in het landgoed “de Kortenkamp” De familie Craandijk werd eigenaar van dit fraaie landgoed.

Huize Lusthof (het tegenwoordige ’t Slath) stond aan de zuidkant van de Heerderweg tegenover huize “Brinkgreve” en werd “de Overtuin” genoemd, “de Overtuin”, behorende bij “Brinkgreve, vandaar de naam “de Overtuin”

Tussen 1884 en 1899 werd huize "Brinkgreve" bewoond door de kunstschilder J.J.L. ten Kate. In 1893 liet ten Kate een bovenverdieping en een klokkentorentje op het huis zetten. In 1905 heette de eigenaar de heer L.C. Kolff. Vervolgens werd de "Brinkgreve" tot 1932 gebruikt als herstellingsoord voor lichte zenuwpatiënten. De naam werd veranderd in "Rozenhof". Tussen 1933 en 1958 werd de "Rozenhof" als hotel gebruikt. In 1958 kocht de gemeente het pand. In 1961 werd begonnen met de sloop. Thans staat op deze plaats de serviceflat "Rozenhof".

De gemeente Epe maakte een enorme historisch fout om het monumentale en veel historie hebbende hotel "Rozenhof" te slopen.

Uitgave: Eigen beheer, foto Noud v.d. Boer

Gelopen: Nee.

De tweede prentbriefkaart is een zeer fraaie kleurenopname van huize "Brinkgreve" het latere hotel "Rozenhof" uit 1928.

Uitgave: Nauta, Velsen. Nr. 10489.

Gelopen: Nee.

Dit item is op zaterdag 26 februari 2011 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw