Villa v.d. Burgemeester, Dorpstraat, Epe.

1915

()). Vóór 1900 moet op het pand Ooster ook al een woning hebben gestaan, namelijk het huis van de familie Van der Willigen. Later woonde op deze plek nog de heer Cats, die de eerste commandant was van de in 1889 opgerichte vrijwillige brandweer.

Op de prentbriefkaart staat: "Villa v.d. Burgemeester, Dorpstraat Epe". En inderdaad hier heeft tot 1912 Burgemeester Sweerts-de-Landas gewoond tot hij in 1912 verhuisde naar het pand naast de N.H. Kerk genaamd "Vijvervreugd" aan de Beekstraat. Daarna woonde er mevrouw Van der Does en later mejuffrouw Ooster die lang als huisgenote had de zuster van de Prot. Gezinsverpleging zr. Grimmelius. Bij de villa stond ook nog een tuinhuisje, zoals u op de tweede foto kunt zien.

Na de dood van mejuffrouw Ooster werd de villa door de gemeente Epe aangekocht als mogelijke plaats voor een stadhuis, de villa werd toen in de volksmond bekend als "pand Ooster". Het huis werd behalve door diverse gezinnen ook nog enige tijd als kleuterschool gebruikt tot het zo verwaarloosd was, dat het in februari 1968 werd afgebroken. De gemeente had kennelijk door de stadhuis plannen geen geld meer over voor het nodige onderhoud. De laatste bewoner was de bekende familie Zonnenberg die in 1968 verhuisden naar de Schotweg.

Op de opengevallen plek verrees een kunstwerk (fontein) hetwelk officieel in gebruik werd genomen door oud-burgemeester J.H. Berg op 4 juni 1981. Het kunstwerk werd vervaardigd door beeldhouwer Marcus Ravenswaay. Het kunstwerk kreeg de titel toebedeeld van man-vrouw-water. Een toeristenechtpaar is bij het wandelen door het beekrijke Epe nat gespat. Op een droog plekje gooit de man water uit zijn laars, terwijl de vrouw haar jurk uitwringt.

Uitgave: De Toko, G.J. Gerritsen, Epe (G).

Gelopen: Ja.

Postzegel: Cijfer. 2,5 cent, groen.

Scan20031-2545576c.jpgScan20031-2545576c.jpg
Dit item is op maandag 31 augustus 2009 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw