# 261 - EPE, R.K. Kerk

1972

Hier ziet u de huidige Rooms Katholieke Kerk aan de Hoofdstraat 52 in Epe. Doordat de oude kerk te klein bleek en er teveel onkosten kwamen was nieuwbouw de beste en voordeligste oplossing. Op 15 oktober 1964 werd een belangrijke parochieavond gehouden. Er werd een uiteenzetting gegeven van de plannen van het kerkbestuur en de parochianen stemden er volledig mee in. Nu kon architect Hermans aan de gang. Hij maakte een ontwerp voor de nieuwe kerk en na diverse veranderingen werden de tekeningen door bisdom en kerkbestuur goedgekeurd. Ook problemen met het Gemeentebestuur en de Stedenbouwkundige Dienst werden opgelost. In 1966 volgde de aanbesteding.

Op aandringen van pastoor Thielen werden verschillende commissies gevormd, o.a. voor versiering kerk, uitbreiding orgel en aanschaffing klokken. Ook werden er diverse inzamelingsacties georganiseerd. Nu rees het probleem waar de kerk haar doorgang moest vinden tijdens de afbraak van de oude en nieuwbouw van de nieuwe kerk. Het werd opgelost door de spontane medewerking van de kerkvoogdij van de Ned. Hervormde kerk, die belangeloos haar Grote Kerk beschikbaar stelde.

Onvergetelijk zal 25 september 1966 blijven toen pater Ben van Breen in deze voor katholiek Epe historische omgeving zijn eerste Plechtige H. Mis opdroeg. Van de oude kerk zijn alleen drie ramen van het priesterkoor van de vernietiging gered. Deze zijn in nu tegen de muur bevestigd van de tentoonstellingsruimte “De Ring” in het gemeentehuis. Begin april 1966 kon men beginnen met het leggen der fundamenten van de nieuwe kerk. Op 14 augustus 1966 vond door pastoor Thielen "de eerste steenlegging" in stilte plaats.

De bouw verliep voorspoedig en er was goede hoop, dat nog voor Kerstmis de nieuwe kerk in gebruik kon worden genomen. De commissie voor de versiering van de kerk, die intussen ook niet stil gezeten had, liet aan de voorgevel een reliëf aanbrengen, dat vervaardigd was door "De Porceleynen Flesch" uit Delft. Het is een uitbeelding van psalm 41: ‘Zoals het hert dorst naar de waterbron, zo dorst mijn ziel naar U o Heer’. De nieuwe kerk kon op 20 december 1966 door Kardinaal Alfrink worden ingewijd.

Uit dankbaarheid voor het gebruik van de Hervormde Grote Kerk bood pastoor Thielen, namens de parochie, de Kerkvoogdij van de Hervormde Gemeente een gedenkraam aan voor de Grote Kerk, gemaakt door glazenier W.van Woerkom en voorstellende de H. Martinus. Een tweetal jaren na de nieuwbouw werd hij benoemd tot pastoor te Raalte. In zijn vijf jarig pastoraat heeft hij veel bewerkstelligd. Hij is in 1991 op 74 jarige leeftijd overleden.

Helaas is onderstaande R.K. Kerk gesloten. Door het Aartsbisdom Utrecht is bij monde van Willem Jacobus kardinaal Eijk op 19 maart 2013 besloten om per decreet tot onttrekking aan de goddelijke eredienst van de R.K. Heilige Martinuskerk te Epe. Het besluit is genomen vanwege ernstige financiële te korten en afgenomen betrokkenheid van de parochianen.

Onder de R.K. Parochie Franciscus en Clara zijn 5 kerken gesloten namelijk: H. Geestkerk te Eerbeek, de kerk van O.L. Vrouw Tenhemelopneming te Klarenbeek, de H. Martinus te Bussloo, de H. Antonius van Paduakerk te De Vecht en de H. Martinuskerk te Epe.

Bij ongewijzigd beleid zou er de komende vijf jaar een te kort gaan ontstaan van € 1,8 miljoen.

De kerk in Epe bood aan 450 gelovigen ruimte, maar er werd voor minder dan één derde daarvan gebruik gemaakt. Op 29 juni 2014 vond de laatste reguliere liturgische viering plaats. De laatste viering vond plaats op zondag 2 november 2014 toen tijdens Allerzielen de doden werden herdacht. Op woensdagavond 5 november 2014 vond de allerlaatste viering plaats, en werd de kerk aan de goddelijke eredienst onttrokken. Koster Harrie Mulder die ruim 23 jaar het kosterschap had vervuld, liep toen iedereen naar huis was zijn laatste rondje door de kerk en doofde het licht.. 

In augustus 2014 heeft de tachtigvoudig international Marc Overmars van Overmars Vastgoedbeheer de kerk met pastorie gekocht. Wat de bestemming van de kerk zal worden staat nog niet vast. Op woensdag 21 januari 2015 werd het grote houten kruis van de kerk verwijderd. Doordat de kerk definitief is gesloten mag het niet meer als kerk herkenbaar zijn. “Een treurig moment”.

Bron: Website: R.K. Kerk Epe - www.franciscusenclara.com.

Uitgave: Scholten's Boekhandel, Epe.

Gelopen: Nee.

Scan20001-24a471b4.jpgScan20001-24a471b4.jpg
Dit item is op vrijdag 25 maart 2011 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw