Epe - Centrum vernield

1945

Enige dagen voor de bevrijding brachten de terugtrekkende Duitsers nog grote vernielingen aan in het centrum van Epe. Het postkantoor en links daar van de boekwinkel van Japie Scholten, de huishoudelijke artikelen zaak van L. Lammers alsmede de electriciteitszaak van J.H.E. Beumer moesten er aan geloven, en liepen flinke schade op. Om de doortocht van de Canadezen te beletten werd door een groep Duitsers op 16 april 1945 enige vliegtuigbommen onder het wegdek van de Hoofdstraat gelegd, precies recht voor de uitgang van het ''postpad''.

De bommen werden op 17 april 1945, ''s morgens om 8.30 uur tot ontploffing gebracht. Er ontstond een enorme krater met een doorsnede van ongeveer zes meter en vier meter diep. Op 19 april 1945 werd Epe officieel bevrijd. In 1947 werd het postkantoor gesloopt om plaats te maken voor de bouw van een woon-winkelpand en loodgieterij voor de firma Jonker, dat in 1948 in gebruik werd genomen. De heer Aart Jonker had van zijn oom de heer L. Lammers het loodgietersbedrijf overgenomen. U ziet hier voor de vernielde panden de tanks van onze bevrijders de Canadezen beklommen worden door een uitgelaten menigte.

Op de eerste foto ziet u het noodwinkeltje van Aart Jonker. De noodwinkel heeft bestaan van 1945 tot 1948.
Op deze plek verrees later het pand van Mulder Mode B.V., en nog weer later Kuijt Mode Epe, deze laatste modewinkel is in 2015 verhuist naar de Markt 13 in Epe.

Dit item is op woensdag 30 maart 2016 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw