Huize Lusthof en Landgoed Brinkgreve

1969

()). Huize Lusthof aan de Heerderweg en Landgoed Brinkgreve.

Aan de weg Epe-Heerde wat vroeger een smal grindweggetje was, stonden weinig of geen huizen; alles was bos en hei. Pas in 1931 werd de weg in verband met het toenemende verkeer van een redelijke verharding voorzien. De gronden sterkten zich uit aan weerszijden van de tegenwoordig geheten Heerderweg, ten noorden tot voorbij huize Norel en ten zuiden tot aan de Vemderweg. Veel waarde had de grond toen nog niet. Rozenhof (later hotel), toen geheten “Brinkgreve” liet de heer Mr. E.F.J. Weerst in 1852 bouwen, hij is burgemeester van Epe geweest van 1852 tot 1889. In 1905 heette de eigenaar de heer L.C. Kolff. Huize Lusthof (het tegenwoordige ’t Slath) stond aan de zuidkant van de Heerderweg tegenover huize “Brinkgreve” en werd “de Overtuin” genoemd “de Overtuin”, behorende bij “Brinkgreve, vandaar de naam “de Overtuin”.

Net voor de eerste wereldoorlog in 1914 werd het fraaie landgoed “Brinkgreve” in drie stukken verkocht. De familie Craandijk werd eigenaar van “de Kortenkamp” dat ook bij de “Brinkgreve” hoorde. Huize Brinkgreve kwam in handen van de zusters Dop en Grimelius en maakten er een herstellingsoord van voor lichte zenuwpatiënten en werd geopend op 15 maart 1917. Ook de naam “Brinkgreve” werd omgedoopt in “Rozenhof”. Vervolgens werd huize “Lusthof” met zijn prachtige weidegronden en vele hoenderhokken verkocht aan doktor W.S. Proost. In de tuin van “Lusthof” stond toen ook een muziektent aan de vijver, en er werden vaak prettige uren versleten. Dat men in de vorige eeuw ook wist van feest vieren, is gebleken bij het schoonmaken van de vijver. Daarbij kwamen talloze flessen wijn enz. tevoorschijn.

Huize “Lusthof” werd vervolgens door de familie Proost, afkomstig uit het westen van het land gebruikt als vakantieverblijf. In 1916 nam de heer W.S. Proost tuinman W.K. Hielkema in dienst, een man die wars was van techniek. De familie Hielkema, afkomstig uit Vleuten, kwam oorspronkelijk uit Friesland. Hielkema werd aangesteld als boer, tuinman, en beheerder van ’t Hoenderpark, kortom alles wat met de “Lusthof te maken had. De familie Hielkema heeft eerst nog een tijdje in villa “Lusthof” gewoond, omdat een dienstwoning aan een bestaand bijgebouw moest worden gerealiseerd. In 1919 werd de familie Hielkema verblijd met een dochter die de naam Doortje kreeg. Doortje Hielkema trouwden in 1954 met J. Poll-Jonker en ging wonen aan de Brinkgreverweg. De heer W.K. Hielkema is 74 jaar geworden en overleed op 27 mei 1958, terwijl zijn vrouw is overleden op 26 juli 1971. Zij bereikte de leeftijd van 83 jaar.

In 1938 liet mevrouw Proost-Zweerts het oude “Lusthof” afbreken en liet op dezelfde plaats een nieuwe villa bouwen die begin 1940 werd betrokken. Het gebouw (zie onderstaande foto) werd in mei 1940 door architect H. van der Linden en aannemer G. Kwakkel uit Epe opgeleverd. Het was een wit huis met rond aflopend dak. In de oorlog 1940-1945 is het huis door verschillende families bewoond geweest (o.a. de familie Vroom & Dreesmann). Zelfs de Duitsers hebben nog ingekwartierd gezeten in de theetent, en gebruikten het omliggende terrein voor hun oorlogstuig. Na de oorlog werd de villa verhuurd.

De familie Rolsma was de laatste familie die de “Lusthof” in gehuurde staat bewoond heeft. In 1949 verhuisde de H. (Hendricus - Henk) Rolsma en zijn vrouw T. (Tjerkje) Rolsma-Rombout na eerst in Emmen te hebben gewoond vanuit Groningen naar Epe. Dhr. Rolsma werd in Franeker geboren, en Mevr. Rolsma in Ried, een klein plaatsje in de buurt van Franeker. In het gezin Rolsma werden twee kinderen geboren te weten de broers Nico en Marius Rolsma. Mevrouw Rolsma begon een pension voor ongeveer 8 senioren. Na een periode van ongeveer 12 jaar was de vraag naar huisvesting voor lichamelijk gehandicapten zo groot, dat mevrouw Rolsma het besluit nam om van een particulier bejaardentehuis een “aangepaste” woonvoorziening te maken voor een groep lichamelijk gehandicapte jongeren van 18 jaar en ouder. Vrij snel waren er voor de bejaarde bewoners elders passende plaatsen gevonden en kwamen geleidelijk de nieuwe bewoners “Lusthof” bevolken wat in elk opzicht een grote verandering teweeg bracht. Woonsfeer, verzorging en activiteitenbegeleiding kregen uiteraard een ander karakter. In het begin van het 1962 is er een eind gekomen aan de particulier opgezette voorziening en werd er een stichting in het leven geroepen. Het stichtingsbestuur ging over tot de koop van de “Lusthof” De heer H. Rolsma is 73 jaar oud geworden en overleed in 1978. Mevrouw T. Rolsma-Rombout is 79 jaar geworden en ze overleed in 1989.

In 1962 werd dus een Stichting in het leven geroepen die bestond uit de volgende personen: de heer H. Welling uit Vaassen, mevrouw M.E. Mijs-Langereis (de vrouw van dokter A. Mijs), de heer H. van der Pol en M. Buitenhuis en mogelijk nog enkele anderen. Mevrouw T. Rolsma-Rombout werd aangesteld als directrice. De voormalige woning van de familie Hielkema werd in 1963 omgebouwd tot dienstwoning voor het personeel. In 1969 kreeg huize “Lusthof” een fikse uitbreiding o.a. een nieuwe vleugel, terwijl ook de ingang werd vernieuwd. Op 10 mei 1969 was het een belangrijke dag voor de stichting “Lusthof” aan de Heerderweg. s’ Middags om drie uur mocht de echtgenote van de toenmalige burgemeester, mevrouw H. Bergh-Schuurmans de nieuwe vleugel van het hoofdgebouw officieel openen. Architect van het geheel was de heer W. van Wijngaarden uit Epe, en de bouw werd uitgevoerd door aannemersbedrijf Van Laar uit Vaassen.

Zo omstreeks 1975 is het stichtingsbestuur begonnen aan de voorbereidingen van een geheel nieuw complex, omdat de woonsituaties gezien in het totale beleid niet meer aanvaardbaar bleken. Het oude “Lusthof” werd in de week van 15 t/m 19 januari 1979 afgebroken. Op 2 november 1979 werd door de toenmalige burgemeester J.H. Bergh, de eerste steen gelegd, alsmede werd door hem een loden koker ingemetseld, waarin zich een oorkonde bevindt met gegevens over “Lusthof” (nu ’t Slath geheten). Op vrijdag 21 november 1980 ging de vlag in top, want de voormalige burgemeester H.J. Beuke kon het gebouw toen officieel openen. Architect was wederom de heer W. van Wijngaarden en de uitvoerend aannemer was de firma Kasteel en De Vries uit Epe.

Wegens ruimtegebrek werd in 1995 het gehandicaptencomplex uitgebreid. Het nieuwe gedeelte (Klein Slath) werd midden op een reeds oude aanwezige vijver aan de Brinkgreverweg gebouwd. Zij biedt (24 uur) wonen, zorg en begeleiding aan 14 mensen met een niet-aangeboren hersenletsel, en valt onder de "Siza-dorpgroep".

Dit item is op maandag 23 november 2009 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw