Epe, Kerkplein

1952

Hier ziet u een sfeerbeeld van het Kerkplein aan de Beekstraat met een doorkijk naar de Willem Tellstraat. Links ziet u de Kapperswinkel van J.W. Kedde aan de Beekstraat 6. Hij was van 1913 tot en met 1921 kapper en winkelier in sigaren. In 1921 vertrekt dhr. Kedde met zijn gezin naar Zwolle.

Daarnaast op de hoek met de Willem Tellstraat zat de Textielwinkel van Jan Jaarsma. Hij was de schoonzoon van de exportslager G.J. Prinsen van de Oenerweg, die het bouwterrein in 1912 aankocht. Rechts op de andere hoek zat de kruidenierswinkel van Johan Overbosch Szn., deze verkocht koloniale waren en comestibles. Later zat hier o.a. Van 't Land en Hans Snor Vrijetijdskleding en de kledingwinkel "Solo" more than fashion, van Yvonne Overmars. Nu is hier gevestigd de lingerie winkel “Sisters in Lingerie” van de gezusters Hullegie.

Op de voorgrond ziet U de stenen urn van de dichteres Elisabeth Maria Post. Zij was dichteres en schrijfster en geestverwante van Betje Wolf en Aagje Deken en getrouwd met Ds. J.L. Overdorp, predikant te Epe van 1807 / 1826. Zij was bevriend met Anna, dochter van Jan Hendrik Rauwenhoff, de eigenaar van landgoed Tongeren. Het beroep in Epe was door haar man in 1807 dankbaar aanvaard, in de hoop dat haar zwakke gezondheid in de bosrijke omgeving van Epe zou verbeteren. Zij bleef echter zwak en overleed in 1812 op 56-jarige leeftijd. Volgens een eerder gedane belofte door Anna´s vader, werd zij als eerste begraven op de in dat jaar ingerichte familiebegraafplaats van Landgoed Tongeren.

Honderd jaar later zamelde ds. Prins geld in voor een monument ter nagedachtenis van de dichteres. De pottenbakker en beeldhouwer W.C. Brouwer uit Leiderdorp vervaardigde de zandstenen urn.

De urn, die op enkele plaatsen buiten de kerk heeft gestaan, werd door de weersgesteldheid en kwajongensgedrag zo ernstig beschadigd dat restauratie noodzakelijk was. Daarvoor waren de middelen niet aanwezig. In 1980 werd de urn onder auspiciën van de “Stichting Behoud” en met toestemming van de kerkvoogdij in de kerk geplaatst. Hij staat op een nieuw voetstuk van donker natuursteen. Een verantwoordelijke restauratie van de urn zelf was niet meer mogelijk.

De kerkrentmeesters van de Grote of Sint Maartenskerk hebben het initiatief genomen om de herdenkingsvaas te verplaatsen, naar het door de dichteres en schrijfster zo geliefde landgoed Tongeren. De familie Rauwenhoff heeft hiervoor alle medewerking gegeven om de vaas te plaatsen op de familiebegraafplaats. De vaas rust sinds half augustus onder een beuk op het landgoed. De officiële overdracht zal plaatsvinden tijdens een dienst in de Grote Kerk op 16 oktober 2013.

Uitgave: A. Bosch, Kantoorboekhandel. Epe.

Gelopen: Ja.

Postzegel: Cijfer 2 cent blauw.
Dit item is op zondag 01 september 2013 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw