Hier ziet u het Pension I.D.W.O. aan de Norelbosweg. Deze afkorting staat waarschijnlijk voor "In Drie Weken Opgebouwd".
Achter op de fotokaart staat:
Pension I.D.W.O.
Norelbosweg 5-7, Epe, tel. 06780-442.
Midden in bos.
In een folder van V.V.V. „Epe's Bloei", een lijst van Hotels en Pensions staat:
Pension Idwo", Dellerpark. (Beheerder of eigenaar?) J. Zijlstra, Heerderweg, Tel. 401, Epe. Er was 1 Zit- en woonkamer, 4 slaapkamers, 8 bedden, er was waterleiding, en het pension stond in de bosschen, verder was er een badkamer en een garage aanwezig.
Het voormalig verzet in Epe huurde in de oorlog een aantal pensions, om onderduikers te huisvesten. In augustus 1942 komen de eerste aanvragen voor onderduikadressen in Epe binnen. Het waren de heren D. Hendriks en T. Jonker en mevrouw E.J. van Lohuizen-van Wielink die besluiten als "Driemanschap" samen te gaan werken om zoveel mogelijk Joden te helpen. Later zal Els Hendriks haar vader vervangen. Men huurde o.a. in Epe op 6 september 1942 "Larikshof" op 25 september "Idwo" en op 26 september "De Blauwvoet" en vervolgens wordt op 12 oktober "Brinkerhof" gehuurd. Op 24 oktober zijn in deze 4 huizen al 23 Joden ondergebracht. Tenslotte worden in de buurtschap Tongeren: Duyveland en Norma en in Wapenveld: De Philipsberg gehuurd
Bron:
Boek VERZET in Epe van auteur: Willem Veldkamp.
Mededelingenblad Ampt Epe No: 20, april 1970 Bevrijdingsnummer.
Website: www.biografievanamsterdam.nl - met artikel over "Het verscholen dorp".
Uitgave: Eigen beheer. - Foto Reitsma, Epe.
Gelopen: Nee.
In dezelfde folder van „Epe's Bloei" staat:
Pension „De Blauwvoet", Wachtelenberg, A.C. Jordaans, Lange Haven 80, Schiedam Tel. 68240. Beschikbaar April/October. Prijs per maand (1941) ƒ 70.- / 125,-. Er was 1 Zit- en woonkamer, 3 slaapkamers, 6 bedden, en het pension stond in de bosschen. (Locatie 2010, naast de Tennisvereniging Epe).
Op de eerste foto ziet u de ingang naar pension I.D.W.O.