(). Op 17 oktober 1931 werd het Haagse koloniehuis voor bleekneusjes De Pelzerkamp aan de Officiersweg te Epe officieel geopend. Het huis werd in 1914 gebouwd voor J. (Jan) van Lohuizen een oud planter afkomstig uit Indië, en was ontworpen door architect Baanders uit Amsterdam. De eerste foto geeft een beeld van de entree, de voorkant van De Pelzerkamp. Op de Tweede foto ziet u de achterkant van dit gebouw.
De Haagse Vereniging voor Christelijke Gezondheids- en Vacantiekolonies had de degelijke en mooie villa met veel grond in 1930 of 1931 voor fl. 28.000, ook toen een zacht prijsje voor het gebodene, kunnen kopen van de weduwe van Van Lohuizen. De financiële crisis noopte haar hiertoe. De vereniging bestond bij de opening twaalf jaar, was opgericht door de freules Van Hogendorp en Van Soeterwoude en had voor de koop van de Pelzerkamp in Epe al ruimte gehuurd in de Bijsterbosch.
In 1931 was het aantal uitgezonden kinderen per jaar gestegen tot elf groepen van 40 jongelui. Kinderen van de Haagse Christelijke scholen hadden het geld voor veertig bedden bij elkaar gebracht.
De gemeente Den Haag gaf voor elk kind een subsidie. De ouders droegen naar vermogen bij. In 1931 schreef men: "Of die gezonde stad Den Haag dan ook al zwakke, ondervoede, nerveuze kinderen telt? Dat moet ge den schoolartsen maar eens vragen, dan zal het antwoord u de handen in elkaar doen slaan van verbazing. Den Haag heeft ook haar volkswijken en zelfs zeer uitgebreide, waar de kinderen iets missen, dat ze zoozeer noodig hebben!"
Tot zeker 1970 zijn er kinderen voor een aantal weken naar Epe gekomen. Er zijn hier mogelijk enkele duizenden geweest. Meestal werd er van de groep een groepsfoto gemaakt. Heel regelmatig komen er nu zestig-plussers in Epe hun herinneringen ophalen. Degenen die wij gesproken hebben, bewaren geen slechte herinneringen aan Epe. Het gebouw waarin zij gelogeerd hebben, treffen ze echter niet meer aan, dat is begin 1981 afgebrand. Nu staan er nieuwe appartementen.
Bron: Website gemeente Epe: www.epe.nl
1e Foto (1959): Uitgave: Eigen beheer.
Gelopen: Ja.
Postzegel: Cijfer 4 cent, groen.
2e Foto (1968): Uitgave: Eigen beheer.
Gelopen: Ja.
Postzegel: Koningin Juliana 12 cent, groenblauw.