De Speelgoedwinkel van de dames Fontein.

1927

()). In 1927 ging Bernard Fontein vanuit Deventer op zoek naar een winkelpand voor zijn beide vrijgezelle dochters Mien en Annie Fontein. Bernard Fontein belandde in Epe, waar toen aan de Dorpsstraat c227, wat nu de Hoofdstraat heet, een winkelpand te koop stond van de familie W.J. Meulenkamp. De familie Meulenkamp runde hier een winkel in huishoudelijke en aanverwante artikelen. Het pand stond er al in 1890.

Bernard Fontein kocht dit pand voor zijn beide dochters in 1927. In februari 1928 kwam hij met zijn gezin naar Epe toe. De winkel werd toen in tweeën gesplitst. Mien Fontein begon hier met een hoedenwinkel. Zij was Hoedenmodiste, en had in Apeldoorn in een hoedenzaak gewerkt. Annie Fontein begon in het linkergedeelte van de winkel een speelgoedzaak. Beiden kregen verkering en trouwden in 1936. Annie Fontein vertrok toen uit Epe. Mien Fontein dreef toen de hoedenzaak en de speelgoedzaak samen met haar man Adriaan van de Meer. Intussen had Bernard Fontein een kavel grond gekocht in het centrum van Epe, om daar een woonhuis te bouwen. Hij had zich teruggetrokken uit de zaak toen zijn beide dochters getrouwd waren.

Foto 1: Is de speelgoedwinkel "Het Speelgoedhuis" van de familie C.J.W. Beumer uit 1961, voorheen zat hier familie Fontein.

In mei 1940, de oorlog was net begonnen, overleed door een ernstige ziekte Adriaan v.d. Meer. Mien Fontein hield toen op met de hoedenwinkel en ging alleen verder met de speelgoedzaak. Doordat de oorlog was uitgebroken kwamen er geen vertegenwoordigers meer over de vloer. Mien Fontein kon dit niet meer volhouden alleen, en heeft eind 1940 tot 1948 de speelgoedwinkel verhuurd aan de familie C.J.W. Beumer. Zelf ging Mien Fontein toen met haar zoon bij haar moeder inwonen. In 1948 heeft ze toen de zaak aan de familie Beumer verkocht.

Foto 2: De speelgoedwinkel "Het Speelgoedhuis" hier op een foto van omstreeks 1958.

De familie Beumer heeft de speelgoedwinkel gehad tot 1972, toen werd de winkel overgedragen aan de familie C.D. Dieleman. In april 1979 liet de heer Dieleman het pand slopen door aannemersbedrijf E.J. Veldhuis uit Epe, en liet hij daar een geheel nieuw winkelpand bouwen dat ook in 1979 weer werd geopend. Cor Dieleman had een passie voor modeltreinen, die je dan ook in zijn winkel kon kopen. Hij was in 1981 medeoprichter van de VMC de Veluwse Modelspoor Club.

In 1984 kwam het pand in andere handen en werd het Wedo, een filiaal in textiel. De nieuwe modezaak werd op 7 juni 1984 geopend. Heden ten dage bestaat de Wedo Mode nog steeds als een moderne Dames & Herenmodezaak aan de Hoofdstraat 99, tegenover de Hema.

Bron: dhr. Chris v.d. Meer

Dit item is op woensdag 06 oktober 2010 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw