# 149 - EPE, - Huize Wilhelmina

1907

Hier weer een prachtige prentbriefkaart, van dit keer een zeer statig gebouw genaamd Villa “Wilhelmina”. Deze stond op de hoek Hoofdstraat met de Prins Bernhardlaan.

De villa werd naar ontwerp van architect H.F. Suijck uit Apeldoorn en in opdracht van burgemeester J.L.J.B.-baron Sweerts de Landas gebouwd in 1889, aldus de Arnhemsche Courant van 28 augustus 1889. Op de huidige plek staat nu het appartementencomplex Aquilastede. Vanaf 1909 tot 1922 is het pand bewoond geweest door herenboer George van Blarcum (1877-1953) en zijn vrouw Cornelia van Blarcum van Reet (1883-1971). Als keukenmeid/dienstbode was Lamberta Jansina (Bartha) Pruis bij het gezin in dienst. George van Blarcum zette zich in voor de boerenstand in Epe. Hij trok de buurt in en hield praatavonden. Hij zorgde voor koffie en een pijptabak op zogenaamde boeren pijpavonden. Eén en ander resulteerde in de oprichting van de Boerenbond in Epe, waarvan hij ook voorzitter is geweest. Later werd dit de Coöperatie die opgericht werd op 13 juni 1916. Om huize “Wilhelmina” scharrelden veel sierkippen, hier hield de heer van Blarcum zeer van. Door de boeren uit de omgeving werden deze kippen meneerskippen genoemd. In 1922 verhuisde de familie Van Blarcum naar Bussum.


Op 10 januari 1924 vestigde notaris J.A. Verheus in het pand. De notaris bleef zo’n 30 jaar in Epe werkzaam. Hij was geen gemakkelijk man, maar wel een vakbekwaam raadsman. Hij beschouwde het als zijn plicht zijn cliënten niet alleen juridisch maar ook moreel bij te staan. Later kwam er een kandidaat-notaris bij zijn naam was de heer Knipscheer. De heer Knipscheer werd na enige jaren werkzaam te zijn in Epe benoemd als notaris in Nijverdal. Er werd in de familie J.H. Verheus één zoon geboren, Joost. Hij werd secretaris van de Kamer van Koophandel in Haarlem. De notaris overleed op 28 juni 1958 in de ouderdom van 88 jaar. Zijn echtgenote mevrouw A.C. Verheus-Honing overleed op 23 oktober 1961.

Het pand werd vervolgens geschikt gemaakt voor de opvang van repatrianten uit het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea die in Nederland zouden arriveren. Aannemer R. Poll-Jonker uit Epe voerde deze werkzaamheden uit. Het pand en het terrein werd in maart 1962 aangekocht door de Ned. Handelmaatschappij Amsterdam. Later ging deze maatschappij over onder de naam Algemene Bank Nederland (ABN). De bedoeling was om van huize “Wilhelmina” een bankgebouw te maken. De opdracht voor het bouwplan werd uitgevoerd door het Architectenbureau Kristen en Van Wijngaarden uit Epe. De eerste schetstekening kwam in 1962 gereed.

Het oude notariskantoor van voorheen J.H. Verheus werd medio maart-april 1966 afgebroken om plaatste maken voor de ABN-bank. De bouwvergunning werd verleend op 31 mei 1966. Hoofdaannemer Kasteel & de Vries begon op 1 juni 1966 met de bouw van het pand. De onderaannemers waren echte Eper bedrijven namelijk: Joh. Van Vemde (schilderwerk), Joh. Van Dijk (loodgieterswerk en CV) en A. v.d. Berg verzorgde het elektriciteitsgedeelte. De tuin werd aangelegd door de fa. Van Dracht.

De ABN bank werd officieel op 21 april 1967 geopend door burgemeester Mr. C.N. Renken. De heer L. Veldwijk werd aangesteld als directeur. Op 1 februari 1946 was de heer L. Veldwijk in dienst getreden bij de Ned. Handelmij. Op 17 februari 1964 werd hij directeur van de ABN-vestiging aan de Beekstraat. Dit pand stond naast schildersbedrijf Van Vemde. Jammer genoeg is de heer L. Veldwijk in de nacht van donderdag op vrijdag 25 maart 1977 plotseling op 54-jarige leeftijd overleden. De heer L. (Bertus) Veldwijk was niet alleen een goed bankbestuurder, maar hij maakte zich ook in de beginjaren zeventig zeer verdienstelijk als jeugdbestuurslid en leider van de A1 junioren van de s.v. Epe. Tevens was hij lid van het kerkkoor van De Grote Kerk en was hij lid van de oudercommissie van de Hoge Weerd School. Ook had hij zitting in het bestuur van de Eper Gemeentewoning. De heer L. Veldwijk was ruim dertig jaar aan de ABN verbonden geweest.

Voor wat betreft de Prins Bernhardlaan, deze bestaat niet meer en werd deels bij de gemeente plantsoenen gevoegd, en een deel werd parkeerplaats van de ABN-bank. In de structuurvisie van de gemeente Epe (1996) was nog sprake om de Prins Bernhardlaan in ere te herstellen, echter de Prins Bernhardlaan werd door alle bouwactiviteiten toch opgeofferd en werd in 1967 als plantsoen toegevoegd aan het Dr. Loeff-park. Op 22 september 1991 fuseerden de ABN en de AMRO Bank. Op de plek van de ABN-bank verrees de “Aquila-stede” welke in 1997 in gebruik werd genomen.

Jammer is dat de naam geen “Wilhelmina-stede” is geworden omdat de villa vroeger “Wilhelmina” heette. In die tijd was er helaas weinig sprake van historisch besef.



Uitgave: Nauta, Velsen Nr. 4044.

Gelopen: Ja.

Postzegel: Cijfer 1 cent rood, met een "klein rond" poststempel uit 1907.

Scan20104-08e4e4a0.jpgScan20104-08e4e4a0.jpg
Dit item is op zondag 29 november 2009 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw