Een historische foto uit 1943 van Accordeonvereniging "Kunst Na Arbeid" uit Epe.
Op 18 Oktober 1940, in het eerste bezettingsjaar van de oorlog '40-'45, kwamen samen in de zaal van café 'Stern' te Epe een select gezelschap heren, zijnde de heren G. Waaijenberg, G.J. v. Essen, J.E. Weller, E. Kooiman, J. Brummel, A. v. Westerveld en M. v. Werven, met de bedoeling tot de oprichting te komen van een accordeonvereniging. Om dit tot stand te brengen waren ook aanwezig uit Apeldoorn, van de aldaar reeds bestaande accordeonvereniging 'Kunst en Vermaak' de maestro van dit orkest, de heer E.J. v. Toorn, de heer E. v. Essen en nog een bestuurslid. De samenkomst van deze heren mondde uit in een succes. De oprichting kwam tot stand met als bestuur: voorzitter J.E. Weller, secretaris J. Brummel, penningmeester G.J. van Essen, en commisaris J. Nieuwenhuis. De naam van de vereniging was snel gevonden: 'Kunst Na Arbeid'. Na de heer Weller werd de heer A. van Westerveld die uit Assen kwam, voorzitter en daarna mevrouw R. (Riek) Elskamp-Reezigt die maar liefs 25 jaar voorzitter was. Momenteel is de heer Dick Visch uit Zwolle voorzitter.
De eerste dirigent, die mede de oprichting mogelijk heeft gemaakt, was de heer E.J. van Toorn uit Apeldoorn. In de notulen van de vereniging valt te lezen, dat zijn vergoeding F 6,- per avond bedroeg. De tweede dirigent was de heer J. Brekvoort uit Deventer. Hij begon zijn dirigentschap in 1950 en eindigde in 1956. Op 18 december 1956 begon de heer H. Rekers uit Nunspeet en bleef dirigent tot 1964. Daarna keerde de heer E.J. van Toorn terug aan het front en bleef tot 1971.
In 1971 dus kwam de heer J.H. Deden uit Emmeloord aan het roer. Hij was het langst bij deze vereniging namelijk tot 1996. Hij was bijna 25 jaar dirigent. Toen de heer Deden goed en wel dirigent was van het A- en B- Orkest, bleken er bij verschillende leden, die ook les gaven, veel leerlingen te zijn die wel in orkestverband wilden spelen. Helaas had de heer Deden geen tijd en mogelijkheid om deze groep onder zich te nemen. Daarop heeft het bestuur in 1972 aan Dick Visch gevraagd of hij dat zou willen doen. Toen was het C-Orkest een feit. Op de allereerste repetitie verschenen er maar liefst 21 leerlingen. Toen kwam de heer J. van Schuppen. Een veelbelovende, jonge dirigent, die zelf ook zeer actief is in het bespelen van de accordeon. Hij heeft gedirigeerd tot en met eind 2005.
Tijdens het 50-jarig jubileum in 1990, werd een recreantenclub van oud-leden opgericht. In 1988 werd het orkest o.l.v. de heer J.H. Deden zelfs "Nederlands Kampioen" in de hoogste klasse. In dat jaar behaalde men de meeste punten van alle deelnemende verenigingen tijdens de concoursen die toen werden gehouden.
Het A-orkest heeft dit jaar een CD opgenomen. Die heet: Accordeonmisdaden. Dit nummer is geschreven door Gerie Daanen, n.a.v. een boek van de Amerikaanse schrijfster Annie Proulx. Het bestaat uit 8 episodes. Elk vertelt het verhaal van een Europese emigrant. Een groene accordeon vormt de rode draad in het verhaal. Bij dit nummer zijn gedichten gemaakt en beelden gezocht door Harke Kuipers. Naast de CD is er ook een DVD toegevoegd, waarop dit alles is te zien en te horen. Op 6 maart 2009 hebben zij de nummers live opgenomen in de nieuwe zaal van de Eper Gemeente Woning. De CD is bij KNA te koop voor € 10,-- en te bestellen bij één van de leden. Volgend jaar hoopt KNA haar 70-jarig jubileum te vieren. Dan bestaat het Recreantenorkest ook 20 jaar! De accordeonvereniging bestaat momenteel uit een A-orkest (26 leden) en een Recreanten-orkest (24 leden). KNA heeft momenteel totaal 53 leden. De huidige dirigent is Willie Buunk. Een vrouw met veel ervaring.
Van de oud secretaresse van KNA, mevrouw Willie Mulder van de Zuukerenkweg 12 in Zuuk kreeg ik de namen van onderstaande foto. Bovenaan op de 1e rij beginnend staan v.l.n.r.: G.J. van Essen, M. van Werven, A. van Westerveld, G. Beumer, L. Schurink en G. de Weerd, op de 2e rij v.l.n.r.: G. Waaijenberg, J. Brummel, H.J. Nijkamp, J. de Wilde, H. Huiskamp, B.J. Blok, G. van Werven en J. Rorije, op de 3e rij v.l.n.r (de trommelslagers) W. Kamphuis en T. van Essen, E. Nijhof, T. Brummel, J. de Vreede, A. van de Vliet, G.W. Wensenk, F. Kamphuis, J.T. Bijsterbosch en E. Kooiman, op de 4e rij v.l.n.r. C. Horst, E.J. Weller (zonder instrument), W. Montizaan, E.J. van Toorn (zonder instrument), H. de Wilde en J. de Weerdt, op de 5e en onderste rij v.l.n.r. H. Blok, L. Klein, A. Roesscher, A. van Schoonhoven, T. van Schoonhoven en G. Eiland.