Voor het realiseren van de “Marktwand” moesten heel wat panden worden afgebroken. Gelukkig zijn er nog enkele foto's van bewaard gebleven.
In 1957 kocht de heer W.H. Burgerhout het pand van Willem Smit genaamd de “Rijwiel-Gebr. Smit-Fabriek”. Die rijwielzaak van de gebroeders Smit bestond al vanaf 25 oktober 1931. De gebroeders Smit hadden ook hun eigen fietsmerk genaamd "Wapen van Epe" en het merk "Stalen Ros". De heer Burgerhout zette hier de Rijwielen en bromfietsenhandel voort. Tevens fungeerde de zaak als ‘reparatie-inrichting’ VOOR ALLE MERKEN RIJWIELEN EN BROMFIETSEN. Burgerhout was o.a. dealer van het merk SOLEX. Later werd de zaak aan de rechterkant nog uitgebreid met een etalage. Het gehele pand werd ook nog eens wit geschilderd. Boven de winkel kwam er nog een showroom met kinder- en wandelwagens en boxen etc. De familie Burgerhout heeft hier tot 1964 gewoond, waarna het pand in handen kwam van de gemeente Epe. Het onderste gedeelte werd verbouwd tot brandweergarage. De bovenverdieping van het gebouw is nog in gebruik geweest als tekenkamer van gemeentewerken, en wel tot 1971.
Op de eerste foto ziet u aan de linkerkant het woonhuis van mejuffrouw J. Veldman gebouwd in 1936. Direct daarnaast (niet zichtbaar) staat nog steeds, het transformatiehuisje. Later werd hier de “Marktwand” gerealiseerd.
Achtereenvolgens verdwenen de panden van de Rijwielen- en bromfietsenhandel van de heer W.H. Burgerhout, de brandweergarage, en het woonhuis uit 1936, waar o.a. woonden: mejuffrouw J. Veldman, de familie Pannekoek (knecht bij Willem Smit), P. (Piet) Kolle (gemeentebode) en journalist J. Bruens.
Ook moest gemeentewerken op de markt en de woning van Jan Jonker aan het Postpad verdwijnen. Naast die panden moest een hele rij kastanjebomen, die ongeveer in het verlengde stonden van het pand van Burgerhout (noordkant), verdwijnen. Dit was voor vele Epenaren een doorn in het oog. In november 1970 werd gestart met de bouw van de Albert Heijn, deze winkel werd door de toenmalige burgemeester J.H. Bergh op 12 mei 1971 geopend. De "Marktwand" werd officieel op 23 oktober 1974 wederom door burgemeester J.H. Bergh geopend.
Zoals u in het voorstukje al las nam de heer W.H. Burgerhout de Rijwielzaak in 1957 over van de gebroeders Smit. In 1951 om precies te zijn op 6 november, kocht mijn moeder die toen 28 jaar was, bij de gebroeders Smit een spiksplinter nieuwe fiets voor ƒ 169,-- gulden. Het leuke is dat mijn moeder nu 89 jaar oud, en wonende in het Appartementencomplex De Weemehof aan de Weemeweg, de nota van die fiets al meer dan 61 jaar heeft bewaard.
U ziet dat er op de nota een Fiscaalzegel is geplakt. Op de nota werd net als nu de btw, belasting geheven. Het ging hier om een document dat in rechte kon dienen als bewijs van betaling, en had tevens een juridische status. De zegelkosten kwamen doorgaans voor rekening van de koper, maar het zegel werd daadwerkelijk op de kwitantie geplakt door de verkoper. Die laatste verhoogde doorgaans zijn vordering met de zegelkosten, terwijl de koper erop toezag dat er een ordentelijk, nieuw zegel op de kwitantie was geplakt. Het frauduleus hergebruik van zegels was dan ook strafbaar, en er stonden aanzienlijke boetes op.
Dit item is op vrijdag 10 augustus 2012 aan de online collectie toegevoegd.