De markt in Epe met de IJsverkoper Berend Blok.

1960

Hier ziet u een sfeerbeeld van de Eper Markt zo rond 1960. Op de voorgrond staat de bekende Epenaar Berend Blok zijn heerlijke Davino-ijsjes te verkopen. De IJsjes van Berend Blok de aartsvader van de zeer bekende
„Bloks Band” waren “wereldberoemd” en een begrip in die tijd. Berend Blok was de vader van Henk en Joop en Gerard Blok. Henk en Joop Blok vormden samen met Wim Brouwer, een gerenommeerd en zeer succesvol trio, die vele bruiloften en partijen van hun sketches en muziek voorzag. De „Bloks Band" had in die tijd meerdere bezettingen. De origineelste bezetting vormden vader Berend (saxofoon) en zijn drie zonen Henk (accordeon) Joop (accordeon) en Gerard (drums). Berend Blok kon ook erg goed spelen op de zogenaamde "zingende zaag". De "zingende zaag" is een muziekinstrument in de vorm van een zaag.

In 1854 was de eerste weekmarkt van Epe, en werd gehouden tussen de bomen bij de grote Kerk. Na het ruimen van de graven van het kerkhof naast de kerk in 1861, ontstond hier een soort marktpleintje. De pleinmarkt van de N.H. Kerk wordt hier nu jaarlijks gehouden. Tot 1901 waren op dit marktpleintje verschillende markten, zoals een warenmarkt, een biggenmarkt en een boekweitmarkt. Na 1901 kreeg Epe een echt Marktplein gelegen achter het Wapen van Epe. Door de afbraak van het huis van Scholten was hier ruimte gekomen.

De markt in Epe kreeg net als tegenwoordig al snel een streekfunctie. De mensen uit de aangrenzende dorpen kwamen en komen nog steeds graag naar de markt in Epe, welke al meer dan 100 jaar op de woensdagmorgen wordt gehouden. Een van de bekendste marktmeesters die Epe gekend heeft was Jetze Das, een man die gediend had bij de bereden politie van Amsterdam. Hij was de zoon van Willem Das die aan de Hoofdstraat een groenten- en fruitzaak had. Er was veel ontzag voor deze gepensioneerde Amsterdamse politieagent. De heer Jetze Das was van 1965 tot 1980 marktmeester in Epe. Door het gemeentebestuur werd hem op 31 december 1980 een afscheidsreceptie aangeboden, daar hij 15 jaar lang zowel de markten in Epe als in Vaassen prima had geregeld.

Dit item is op maandag 24 mei 2010 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw