Opnieuw afbraak in Epe

1966

Donderdagmorgen (21 april) is begonnen met de afbraak van de voormalige katholieke kerk aan de Hoofdstraat in Epe, welk gebouw lange tijd voor andere doeleinden gebruikt is geweest. Het sombere, vervallen gebouw werkte sterk ontsierend in deze omgeving en niemand zal het dan ook betreuren dat gisteren slopers bezit genomen hebben van dit gebouw.

In het Veluws Nieuws van vrijdag 22 april 1966 stond deze kop en bovenstaande bericht te lezen.

Op deze plaats stond eerst een boerderij. In die boerderij (huiskerk) werden door de Katholieken de eerste diensten gehouden van 1842 tot 1847. Bovenstaande eerste R.K. Kerk werd op 25 november 1847 aanbesteed.  De nieuwe R.K. Kerk werd op 18 oktober 1848 ingezegend, en onder bescherming gesteld van de H. Martinus. Het was een zogenaamde Waterstaatskerk (zo genoemd, omdat het Ministerie van Waterstaat de subsidie en bouw moest goedkeuren) en heeft dienst gedaan tot 1914. Het werd in gebruik genomen door de Coöperatieve Aankoopvereniging Epe en omstreken, die het kerkje in 1916 kocht van de R.K. gemeenschap. 

Links op deze foto ziet u dat aan de voormalige kerk een aangebouwd schuurtje was gebouwd met het opschrift: In en Verkoop Antiek. Nu is deze locatie in gebruik als parkeerterrein tegenover o.a. de Wibra. Per 1 maart 2012 is deze openbare ruimte omgedoopt als het Sint Martinusplein.

Dit item is op vrijdag 28 oktober 2022 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw