In 't groene woud Epe

1903

 

Van Café – Restaurant De Posthoorn in Epe bestaan vele afbeeldingen op mooie prentbriefkaarten. Op deze kaart ziet u dat aan de Dorpsstraat zijde er ook nog een ingang is geweest, en dat de ramen met luiken kon worden gesloten. Ook het opschrift STALLING is nog duidelijk zichtbaar. Men kon dus hier dus de koets en de paarden stallen en verzorgen. De eigenaar in die tijd (1903) was Gerrit Scholten Gzn, hij was getrouwd met Geertruida Louise Zuithoff. Gerrit Scholten was de enige exploitant van De Posthoorn, die in Epe is geboren.

Op de voorkant van de kaart staat dat Nico en Jo de hartelijke groeten doen aan Jonkheer W.F. van Rappard wonende aan het Oosterpark 512 te Amsterdam. De prentbriefkaart is afgestempeld op 5 september 1903 op de postkantoren van Epe en Amsterdam.

Historie:

De Posthoorn heette vroeger eerst Den Oranjeboom.

De geschiedenis van De Posthoorn start met een inschrijving in het zogenaamde 18de -eeuwse Tijns register, toen een stuk land door huwelijk eigendom werd van Willem Herms Brouwer. Mogelijk dat Brouwer eerst een brouwerij bouwde en pas daarna een herberg exploiteerde. Op 30-06-1736 leenden hij en zijn vrouw 500 gulden met als onderpand hun huis, schuur, berg en hof. Het is aannemelijk dat het in onderpand gegeven huis de brouwerij van het echtpaar is en dat van het geleende geld er flink vertimmerd is. Voorzichtig mag 1736 als het geboortejaar van toen nog, Den Orangeboom beschouwd worden.

Toen in 1795 de Franse troepen ons land binnenvielen, werd de “Bataafsche Republiek” uitgeroepen. Alles wat aan Oranje herinnerde moest worden verwijderd. Vanaf dit moment wijzigde de naam dan ook van “Den Orangeboom” in “De Posthoorn”.

Sinds 1795 is De Posthoorn een logement; de eerste drank- en horecavergunning is afgegeven in 1795. In 1895 is op eenvoudige wijze het 100-jarige bestaan gevierd. Het 200-jarig bestaan hebben de huidige eigenaren in 1995 uitbundig gevierd van 22 tot 25 november.

De glorietijd van Logement De Posthoorn was ronde de jaren 1920. Toen was het logement zo bekend, dat gasten die niet op paleis het Loo terechtkonden werden ondergebracht in Epe. De notabelen en kunstenaars uit Epe bezochten De Posthoorn veelvuldig. Alleen als je een pet op had en op klompen liep, werd je geweigerd.

De Posthoorn was gelegen aan een doorgaande route. In de oude stallingruimte, waar nu een Chinees restaurant in gevestigd is, werden de paarden van de postkoets van het traject Apeldoorn-Hattem verwisseld en verzorgd.

De Koninklijke Harmonie is opgericht in De Posthoorn op 18 juni 1864. Voor De Posthoorn staat een ruim 200 jaar oude Lindeboom, waar rond 1898 een boomhut was gebouwd “Im grunen Wald”. Voor de harmonie was dit een ideale plek om hun muzikale klanken ten gehore te brengen. De Harmonie kreeg het predicaat Koninklijk ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan op 20-06-1939 uitgereikt door burgemeester dr. I. N. Th Diepenhorst.

In 1978 is het hotelgedeelte gesloten. Het bedrijf is toen in tweeën gesplitst. In het achterste gedeelte is thans Chinees Indisch restaurant Hong Kong gevestigd. Het voorste gedeelte heeft zijn authenticiteit behouden, met aanpassingen aan de moderne tijd. Sinds 1991 doen de huidige eigenaren Jacques en Ineke Holthuis er alles aan om de oude sfeer te behouden. Met dit verschil dat iedereen, ook met klompen en pet, welkom is.

De Posthoorn staat al jaren in de Café Top 100 van Nederland. Op 7 november 2016 is door Horeca Misset Nederland de nieuwe TOP 100 bekendgemaakt. De Posthoorn staat hier landelijk op de 11e plaats, en is het beste café van Gelderland. Voorwaar een prachtig resultaat waar men trots op kan zijn.

Bron:  www.ampt-epe.nl

 

Dit item is op vrijdag 11 augustus 2017 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw