Eigenaar van het pand (aan de Zwolscheweg later Heerderweg) in 1912 was de heer Hendrik Wicher van Norel, die het in eerste instantie verhuurde (met recht van koop) per november aan Willem Vruggink, cuisinier (kok) te Amsterdam. De familie W. Vruggink liet er een hotel bouwen in 1912 en de officiële opening was op zondag 2 februari 1913. In het begin deed Dennenheuvel hoofdzakelijk dienst als café, maar in 1915 werden er ook pensionkamers verhuurd. De familie Vruggink liet het hotel tweemaal verbouwen en wel in 1925 en 1926.
De zaak werd op 12 februari 1931 overgenomen door de familie F.L. Hegger. In de tijd van de familie Hegger vonden er drie verbouwingen c.q. veranderingen plaats, respectievelijk in 1932, 1943 en 1948. Ook werden er in die tijd achter het hotel tennisbanen aangelegd. Het was de bekende mevrouw Riet Mijs-Langereis die hier tennisles gaf aan de Eper jeugd, maar ook aan senioren die graag een balletje wilden slaan. De Eper Tennisclub werd pas op 10 november 1955 opgericht. Mevrouw Mijs was een van de oprichters.
Uit een folder van Juni 1941 van ‘Epe’s Bloei’, met daarin een adressenlijst van hotels, pensions, gemeubileerde kamers en huizen zonder pension, blijkt dat je bij Hotel Dennenheuvel voor logies met ontbijt ƒ 2,50 (gulden) diende te betalen. Het hotel had 21 slaapkamers en 42 bedden. Tevens was Dennenheuvel Bondshotel van de A.N.W.B. Hotel Dennenheuvel had in die tijd concurrentie van: ‘De Denneboom’ met uitbater P. de Looff aan de Dellerweg, ‘’t Hof van Gelre’ van Joh. J. Teune aan Hoofdstraat, ‘De Posthoorn’ van E.J. Moll aan de Hoofdstraat, ‘Rozenhof’ van H.J. Hegger aan de Heerderweg, ‘Het Wapen van Epe’ van A. Prinsen aan de Hoofdstraat, ‘De Witte Raaf’ van W. Hogervorst aan de Dellerweg, ‘De Dellen’ van J.H. van Aalst aan de Zuidweg en Hotel ‘Gude’ van de heer J.J. Gude, eveneens aan de Dellerweg. Het hotel genoot in plezierige en onplezierige tijden internationale faam.
Nadat al in 1939, bij de afkondiging van de mobilisatie, het bedrijf een militaire bestemming kreeg, is het nadien vrijwel niet meer in normale exploitatie geweest. Hotel Dennenheuvel is van 1943 tot 1948 gesloten geweest. Het deed in die periode dienst als verblijf van de SS, de SD en de Landwacht, alsmede als hospitaal voor de geallieerden. Een bekend verhaal is dat van een Canadese officier, die aan de dood ontsnapte toen hij via een toiletraampje wist te ontkomen.
Na de oorlog deed hotel Dennenheuvel nog dienst als benzineopslagplaats van de Engelsen. In die tijd brak er zelfs een felle brand uit. Het hotel werd later nog een doorgangshuis voor Canadezen en geëvacueerde. Na vele herstelwerkzaamheden kon het hotel met Pinksteren 1948 weer worden heropend en het was toen direct vrijwel volgeboekt. De Epenaren lieten hun sympathie duidelijk blijken, want de familie F.L. Hegger mocht ter gelegenheid van de heropening vele bloemstukken in ontvangst nemen.
De familie F.L. Hegger heeft het hotel zo’n 35 jaar geëxploiteerd en wel van 1931 tot 1966. In januari 1966 kwam het hotel in handen van H.G. (Hendrikus Germt) Smaal jr. De familie Smaal liet het hotel ook zo’n drie keer verbouwen en renoveren. Ook werd de keuken gemoderniseerd en voorzien van verscheidene moderne apparatuur. Het verbouwde restaurant werd op zaterdag 2 april 1966 onder zeer grote belangstelling heropend. Op genoemde zaterdag was er een welkom en een afscheid. De familie H.G. Smaal - van der Kragt begon het hotel en de familie F.L. Hegger nam dezelfde dag afscheid.
De families J.A. en H. Zevenbergen werden in 1980 de nieuwe eigenaren. Ook deze families lieten zich niet onbetuigd en lieten hotel Dennenheuvel voor de zoveelste maal verbouwen en moderniseren, hetgeen allemaal gebeurde in de jaren 1983, 1985 en 1990. Op 10 april 1987 vierde nostalgie hoogtij ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan. De families Zevenbergen hadden alle inwoners van Epe en Heerde die in 1912 geboren waren, uitgenodigd voor een feestelijk aangeklede lunch. Het hoofdgerecht vormde gebraden lamsbout met de nodige garnituur. Het werd een soort feestelijke reünie van 75-jarigen, opgeluisterd met muziek uit de oude doos. Ook de serveersters en obers waren in vroegere kledij gestoken. Ter afsluiting van de feestelijkheden werd op zaterdag 25 april 1987 een jubileumdiner voor genodigden en trouwe gasten geserveerd. De grootste verbouwing en uitbreiding van hotel Dennenheuvel kwam in juni, begin juli 1990 praktisch gereed. De uitbreiding vond hoofdzakelijk plaats aan de achterkant, waar een nieuwe vleugel werd gebouwd met vijftien zonnige kamers, zaalruimte, sauna, relaxruimten, douches en nevenruimten. Dit betrof de derde verbouwing in zeven jaar tijd.
Op vrijdag 30 november 1990 hield Hotel-Restaurant Dennenheuvel open huis. Toen kon de Eper en Heerder bevolking kijken hoe het allemaal was geworden. De architect was de heer P. van der Gouw uit Rheden. Het werk werd uitgevoerd door bouwbedrijf Van Norel B.V. uit Epe. Zolang de gebroeders Zevenbergen hotel Dennenheuvel exploiteerden (sinds 1 januari 1980) is de vierde fase van uitbreiding en interne veranderingen een feit geworden. In 1996 werd het gebouw aan de achterzijde nog eens met een vleugel uitgebreid, waardoor het complex van 28 naar 36 kamers werd gebracht. In het westelijk deel naast de entree werd op 14 februari 1997 een Brasserie (eetgelegenheid) geopend.
In 1997 nam de familie Miranda en Rob van Uden hotel-restaurant Dennenheuvel over van de families Zevenbergen en ze bestieren de zaak al weer zo’n 15 jaar. Ook de familie Van Uden kon het renoveren en verbeteren van het hotel niet laten en liet in 2008 het hotel een ware metamorfose ondergaan. In eigen beheer werden 23 kamers, inclusief de badkamers, intensief verbouwd. Momenteel beschikt het 4-sterren hotel over 34 luxe en comfortabel ingerichte rookvrije kamers. Het hotel is uitgerust met een lift, overdekt terras en een fraai aangelegde besloten bloementuin. De meeste kamers hebben een eigen terras, balkon of ‘Frans’ balkon, met uitzicht op de tuin of het bos. Alle kamers zijn voorzien van bad en/of douche, toilet, televisie, radio, telefoon, een bureau, een draadloze internetverbinding en een gezellig zitje. Ook beschikt het hotel over een romantische bruidskamer. Ook is sinds kort het hotel weer nieuw ingericht, waarbij de Jugendstil-stijl weer is hersteld. Het royale, gedeeltelijk overdekte terras aan de weg wordt drukbezocht door passanten. Men kan er terecht voor vergaderingen, congressen en cursussen. Achter het hotel liggen paardenboxen en het hotel vormt een prima uitgangspunt voor het maken van wandel-, fiets- en paardrijtochten in de natuur. 's Avonds kunt u genieten van een verblijf in de sauna met stoombad en solarium. Het 4-sterren Hotel-Restaurant Dennenheuvel, gelegen aan Heerderweg 27 in Epe. Het hotel bestaat al ruim 100 jaar!
Bron: Boek „Epe In Prenten en Verhalen” – van auteur J. (Jan) Gerard uit 2002.
Bron: Historische Vereniging Ampt Epe – TIJDLIJN Epe – van auteur J.A.F. (Jan) Paasman.
Bron: Folder van de Vereeniging voor Vreemdelingenverkeer „Epe' Bloei", uitgave Juni 1941, met een lijst van hotels, pensions, gemeubileerde kamers en huizen zonder pension.