# 15. De Wisselse Watermolen

1918

De Wisselse Watermolen aan de Klaarbeek wordt voor het eerst vermeld in 1553. Wanneer u van het Molenpad richting Wissel gaat, na het tunneltje twee keer rechtsaf slaat, dan zult u deze plek aan de Burgweg zeker herkennen. De waterkracht van de Veluwse beken leverde voordelige, duurzame energie.

Vandaar dat “fabriekjes” vaak aan de beken gevestigd werden. Vóór 1850 was dit de pelmolen van Poll Jonker, later korenmolen en na 1895 ook wasserij. In 1927 werd de korenmolen overgenomen door Sijmen de Vreede. Na de oorlog heeft zijn zoon Jan de maalderij annex winkel in diervoeders voortgezet. Het molengedeelte is in 1960 afgebroken.

Bijgaande foto is één van de vijftig die in oktober 2012 te zien waren op de Foto-tentoonstelling ter gelegenheid van het honderd-jarig bestaan van de Eper Gemeentewoning op 21 oktober 2012.
De foto's, afkomstig uit het Streekarchief en van plaatselijke verzamelaars, zijn door Jan Paasman gedigitaliseerd en bewerkt. De foto's tonen, dankzij de huidige digitale mogelijkheden, voor het eerst het resultaat dat de fotografen destijds voor ogen hadden, maar vanwege de beperkingen van de toenmalige techniek niet konden realiseren.
Dit item is op dinsdag 30 oktober 2012 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw