De heer Goossen Westerink was de aannemer die het Eper station bouwde. Voor zichzelf bouwde hij tegenover het station Hotel Veluwe (nu ’t Waeghuys, Sint Antonieweg 20). Er stonden koetsjes met paarden om reizigers en bagage naar Epe, Tongeren of Oene te brengen. In het hotel, dat enkele keren in andere handen overging, vonden lezingen, muziek- en toneelvoorstellingen, gymnastiek-uitvoeringen, kegelwedstrijden plaats. Er werd geschaakt, gedamd, gebiljart, gekaart, gedanst en bovendien doktersspreekuur, de klompenbeurs, boerenpijpavonden en bruiloften gehouden.
In 1940 werd Hotel Veluwe afgebroken en liet de familie Gude er de “Herberghe In ’t Waeghuys” bouwen, naar een ontwerp van Eper architect Joh. Dalmolen. Het opheffen van de spoorlijn had een nadelig effect op de exploitatie van dit bijzondere gebouw. In 2012 werd “’t Waeghuys” (Sint Antonieweg 20) op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst.
Bijgaande foto is één van de vijftig die in oktober 2012 te zien waren op de Foto-tentoonstelling ter gelegenheid van het honderd-jarig bestaan van de Eper Gemeentewoning op 21 oktober 2012.
De foto's, afkomstig uit het Streekarchief en van plaatselijke verzamelaars, zijn door Jan Paasman gedigitaliseerd en bewerkt. De foto's tonen, dankzij de huidige digitale mogelijkheden, voor het eerst het resultaat dat de fotografen destijds voor ogen hadden, maar vanwege de beperkingen van de toenmalige techniek niet konden realiseren.
Dit item is op zondag 28 oktober 2012 aan de online collectie toegevoegd.