Dina van Eek. Een Dierenvriendin

1952

(). Petronella Berendina van Eek, beter bekend als Dina van Eek is geboren in Epe op 9 augustus 1878 en overleden in een rusthuis in Apeldoorn op 19 april 1956. Zij werd 77 jaar oud. Voordat zij overleed kwam ze nog een maal terug vanuit het rusthuis te Apeldoorn naar de familie Dijkslag uit het Pelzerpark te Epe. Deze familie had zich de laatste jaren van haar leven voortdurend over haar ontfermd. Zij is vanuit het huis van de familie Dijkslag begraven op de algemene begraafplaats te Epe.

Als kind woonde ze in het buurtschap "de Bijsterbosch", waar ze haar vader vaak hielp met het hoeden van de dieren. Dina was de dochter van Hendrik van Eek, geboren 3 oktober 1841 en overleden op 12 december 1918. Hendrik was schaapherder en keuterboer en trouwde op 18 januari 1873 met Jantje Jonker (1842 - 1885). Zij kregen twee dochters waarvan er één, die Dina werd genoemd. Als jong meisje zou ze gaan werken als diensmeid bij diverse boeren in de omgeving van Epe. De grootste bekendheid kreeg Dina in de jaren die zij doorbracht in een oud Veluws huisje aan de Dellenweg. Dina woonde daar aanvankelijk in bij de bejaarde Johannes Hanekamp. Ze sliep tot diens overlijden in 1947 in een stroschuur en toen zij daarna de primitieve woning geheel tot haar beschikking had, maakte ze het zich weinig gerieflijker.

Ook woonde ze van 1948 tot 1956 in een heel klein huisje, waar nu de W.G. van de Hulstschool staat. Dit huisje is in 1965 afgebroken. Dina van Eek verkocht veel honing van haar eigen bijen. Ook verkocht ze ansichtkaarten van zichzelf op de markt. In de imkerij is Dina een actief figuur geweest. Toen in een slecht bijenseizoen de regering de bijenhouders te lang liet wachten op accijnsvrije suiker, schreef zij de koningin een brief en het probleem was daarna snel opgelost. Lang hebben ook alle openbare verkopingen en erfhuizen, wat jaren geleden vaak voorkwam, haar belangstelling gehad. Talloze onroerende goederen heeft zij ingezet, hetzij met winst of verlies en toen dat niet meer ging, bleef zij als getuige een trouwe hulp voor de notaris.

Ze miste sinds haar jeugd al een oog en rookte pijp. Het verhaal wil dat Dina haar oog moest missen door een ongeluk met een mestvork, tijdens haar werkzaamheden op een boerderij ergens aan de IJssel. Dit maakte haar tot een van de opvallenste figuren die Epe ooit rijk is geweest. Het is jammer dat nog nooit een straat, plein of iets dergelijks naar zo'n markant figuur als Dina van Eek is vernoemd.

Foto 1. - Uitgave: H. Kuyters, Epe - Tel. 272.
Gelopen: Nee.

Foto 2. - Uitgave: A. Bosch, Kantoorboekhandel, Epe.
Gelopen: Nee.

Foto 3. - Uitgave: Boekhandel Scheepers, Epe.
Gelopen: Ja.
Postzegel: Cijfer 2 Cent, Blauw.

Foto 4. - Uitgave: A. Bosch, Boekhandel, Epe.
Gelopen: Nee.

Foto 5. - Uitgave: H. Kuyters, Epe - Tel. 272.
Gelopen: Nee.

Bovenstaande is een bewerking uit het historisch privé-archief van J. (Jan) Gerard.

Scan20019-1a8855a7.jpgScan20019-1a8855a7.jpg
Dit item is op zondag 21 maart 2010 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw