Wissel, Epe

1957

Waarschijnlijk ziet u hier de Veenweg richting Kampeerboerderij De Berghoeve. De Veenweg loopt vanaf De Berghoeve en gaat vervolgens aan het eind over in de Papenstraat, die weer uitkomt op de Kerkstraat. Het is één van de mooiste natuurgebieden van Epe en Gelderland.

Het Geldersch Landschap heeft hier weer prachtig Kwelgebied ontwikkeld.

In het begin van de 20ste eeuw was het Wisselse Veen namelijk één van de schatkamers van de Nederlandse wilde flora. Het dankte zijn rijkdom aan wilde planten aan velerlei geleidelijke overgangen tussen hoog en laag, nat en droog, voedselarm en minder voedselarm. Een belangrijke factor hierbij was het opkwellen van Veluws grondwater. Er zijn enkele waardevolle restanten overgebleven, zoals 'het landje van Jonker'. Hier komen zeldzaamheden als armbloemige waterbies en wateraardbei voor in een dik tapijt van allerlei veenmossen.

Na de natuurontwikkeling zijn in het Wisselse Veen bijzondere soorten teruggekomen zoals bruine snavelbies, klimopwaterranonkel, duizendknoopfonteinkruid, heidekartelblad, diverse soorten glanswieren, moeraswolfsklauw, klokjesgentiaan, stekelbrem, stijve ogentroost, vlottende bies, ronde zonnedauw, gevlekte orchis en teer kransblad. Zeer recent zijn ook armbloemige waterbies, padderus en galigaan aangetroffen.

Bron: www.mooigelderland.nl

Uitgave: H. Blok, Hoofdstraat 81, Epe.

Gelopen: Ja.

Postzegel: Cijfer 4 cent, groen.

Dit item is op maandag 12 maart 2012 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw