# 222 - Het "Eper Fruithuis"

1960

Dit is een oude foto van het pand van de familie W. Das. Vroeger stond op deze plek de Stalhouderij van Van de Hartog. De familie Das heeft een mensenleven lang een groente- en fruitzaak gedreven in dit pand aan de Hoofdstraat. Het echtpaar W. Das woonde eerst enige jaren in een wit huisje aan de Vlijtweg, dat stond tegenover kolenhandel Smit en gesloopt werd in 1984. Het echtpaar verhuisde vervolgens naar een woning aan het Postpad, het stond precies achter de Eierhal. In verband met de realisatie van het nieuwe gemeentehuis werd de Eierhal in mei 1965 en de woning in juni 1968 afgebroken.

De familie W. Das liet in 1912 op de plaats van de stalhouderij een nieuwe winkel annex woning bouwen. Tijdens de bouw werd de eerste steen gelegd door zoon Jetze Das, die later naar Amsterdam vertrok en bij de bereden politie terecht kwam. Na zij pensionering werd hij marktmeester in Epe en Vaassen van 1965 tot 1980. Op 31 december 1980 werd hem een afscheidsreceptie aangeboden door het gemeentebestuur vanwege het feit dat hij vijftien jaar de markten in Epe en Vaassen had geregeld. Dhr. Jetze Das heeft nog jaren lang op de hoek Zaailand - Scherpe Egtel gewoond op de Hoge Weerd.

Eén van de kamers van het pand aan de Hoofdstraat werd verhuurd aan kapper H. Koot die zich daar in 1925 vestigde als barbier, en later vertrok naar een pand aan de Beekstraat, waar nu kapper Henk Voskuil zetelt. H. Koot is in 1960 overleden op 58-jarige leeftijd. Opa W. Das overleed op 3 april 1974 en werd 86 jaar. Oma Das die maar liefs 98 jaar is geworden, had nog een speciale hobby, namelijk sokken breien, daar was ze een echte ster in. Meer dan 100 paar kwamen er jaarlijks van haar breipennen.

Het gezin W. Das had vijf kinderen, drie jongens en twee meisjes. In 1967 was het echtpaar W. Das 65 jaar getrouwd, het ontbrak hen die dag niet aan belangstelling. De vrouw van burgemeester Renken kwam gelukwensen aanbieden en 's avonds om half acht maakte de Koninklijke Harmonie haar opwachting. De groentewinkel van de familie Das is nog een tijdje als bescheiden showroom en fietsenwinkel in gebruik geweest door de heer W. Ooms, en werd bemand door Greta Das een dochter van opa Willem. Op 26 november 1975 is het nieuwe pand in gebruik genomen als grote fietsenwinkel, en in 1982-83 uitgebreid aan de Verbindingsweg.De heer W. Ooms verhuurde de winkel in 1999 aan 'Etos - Montizaan' Hoofdstraat 83 Epe, welke officieel werd geopend op woensdag 10 november in dat zelfde jaar.

Bovenstaande is een bewerking uit het historisch privé-archief van J. (Jan) Gerard.

Scan20062-2d70fcd3.jpgScan20062-2d70fcd3.jpg
Dit item is op maandag 11 januari 2010 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw