Epe - Stoomdrukkerij Hooiberg

1909

Op de eerste foto ziet u een overzicht van de Stationsstraat. De foto werd genomen vanuit de Nederlands Hervormde Kerk. De Platvoet rechts is goed te herkennen, met o.a. de schoenwinkel van Slot en in het midden de kruidenierswinkel „De Toekomst” en rechts de kapperszaak van H. Schurink. Bovenaan met de schoorsteenpijp ziet u de drukkerij van Hooiberg.

Het was Tiemen Hooiberg die in 1838 in Leiden drukkerij Hooiberg oprichtte. Later was het zoon Andries Hooiberg die in 1878 in het pand Grutters ’Erve aan de Hoofdstraat drukkerij Hooiberg voortzette. Nu zit op deze plek de bloemenwinkel Oxalis. Ook nog in datzelfde jaar, op 27 oktober 1878, bracht Hooiberg het Nieuws- en Advertentieblad voor Epe, Heerde en Omstreken uit, later werd dit de Eper Courant en nog weer later het Veluws Nieuws.

Het bedrijf verhuisde in 1885 vanaf de Hoofdstraat naar de herenboerderij 'De Olde Belt' aan de Zuukerweg. In 1891 vestigde het bedrijf zich aan de Diepenweg. Nadat in 1901 het oude pand afbrandde werd er door de toenmalige eigenaren Tiemen Andries en Andries Jean Hooiberg een nieuw modern bedrijf gebouwd, zoals u op bijgaande foto ziet staan. De al genoemde schoorsteenpijp hoorde bij de stoommachine die een deel van het dorp, tegen betaling, in het begin van de vorige eeuw van stroom voorzag. De electriciteit kon alleen benut worden als de machines in de fabriek draaiden. Als deze machines werden stopgezet, werd ook de stoommachine uitgezet, en moesten de mensen weer overgaan op olielampen en kaarsen.

Drukkerij Hooiberg specialiseerde zich in 1926 in een heus boekhoudsysteem, en had aanvankelijk veel succes, zodat het in 1949 een dochteronderneming oprichtte genaamd, Hooiberg’s Handelsmaatschappij. Het ging zich bezighouden met kantoorartikelen en kantoormeubels. Deze onderneming bleek toch niet zo winstgevend als gedacht, en men ging weer over tot de kerntaak het “drukkersvak”. Het bedrijf werd in die tijd geleid door Tiemen André Hooiberg en H. van Manen. Na 1952 was de familie Hooiberg niet langer gelieerd aan het bedrijf, en nam de heer R.H. Boer en later zijn zoon Evert Boer de drukkerij over. De familie Boer woonde in de tijd in een prachtig herenhuis aan de Willem Tellstraat 78 in Epe.

De heer Evert Boer stopte in 1979 en emigreerde naar Canada. Hij bood het personeel zijn aandelen aan voor 2,5 miljoen gulden. Zo’n 50 man van de 60 personeelsleden kochten de aandelen. Een tien jaar later verkocht het personeel haar aandelen voor 10,5 keer de waarde als men er voor betaald had aan de algemeen directeur Niek Bijsterbosch. Deze Bijsterbosch verkocht vervolgens in 2001 het prachtige bedrijf aan de Giethoorn Media Groep uit Meppel. In april 2008 fuseerde Drukkerij Hooiberg zich met drukkerij Salland de Lange en boekbinderij Erven Kramer. Het nieuwe Hooiberg Salland, was gespecialiseerd in het drukken en binden van boeken, en vestigde zich op het bedrijventerrein Kloosterlanden in Deventer. Al het Eper personeel kon in Deventer aan de slag. De drukkerij Hooiberg leverde in dik 130 jaar uitstekend drukwerk, met zeer vakbekwame mensen in dienst, en was zelfs gemachtigd tot het voeren van het Koninklijk wapen. Het was een inktzwarte dag, dat een eens florerend Eperbedrijf op woensdag 24 juni 2009 failliet werd verklaard. Op de tweede foto ziet u de Stoomdrukkerij Hooiberg in het jaar 1909.

Bron: Website www.epenaren.nl, auteur Jan Stenvert.
Bron: Boek „Epe Toen en Nu” van drs. P.P. van der Haak uit 1993.
Bron: Verenigingsblad Historische Vereniging Ampt Epe – Nummer 171, auteur Dianne Hamer.

Uitgave: H.J.M. Cieraad, Heerde.

Gelopen: Ja.

Postzegel: Nee.

Dit item is op maandag 23 januari 2012 aan de online collectie toegevoegd.

Kernen

Veluwse plaatsen

Nieuw